Vörtbröd

En kryddig svensk brödklassiker på julbordet eller när du blir sugen. I rågsikt- och vetedegen blandas sirap, kvarg och vörtmix. De färdiga bröden får svalna i bakduk medan vörtdoften sprider sig i köket.

Ingredienser
2 bröd
25 g färsk jäst
25 g smör
1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
1 dl kvarg (10%)
1/2 dl mörk sirap eller brödsirap
75 g vörtmix (malen kryddblandning)
2 tsk salt
5 dl rågsikt (5 dl motsvarar ca 275 g)
5 1/2 dl vetemjöl special (5 1/2 dl motsvarar ca 330 g)
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per bröd, utan tillsatt russin.
Energi5754 KJ / 2034 kCal
Fett21.6 g
Kolhydrater270.7 g
Protein43.7 g
Kommentarer
20 stMycket gott vörtbröd. Tog 50 g jäst och 1 tsk salt. Degen jäste dåligt men efter första jäsningen la jag de utbakade bröden i formar i "luckan" under ugnen. Jäste då fint och blev sedan höga och fina när de bakades i ugnen. Blev inte för sött som jag annars tycker att många vörtbröd lätt blir.
Gun
Går det att kalljäsa dessa över natten?
Kate
Hej Kate! Oj det har vi inte provat. Det brukar gå att kalljäsa om man använder kall degvätska. Men som sagt, det har vi inte provat. Hör gärna av dig om du provar, Lycka till! Hälsningar Niclas
ICA-köket
Tog 50 g jäst och inget salt, utifrån tidigare kommentarer. Har ingen bakmaskin men knådade för hand i nästan tio minuter. Gräddade längst ner i ugnen längre än 30 minuter, var svårt att avgöra när bröden var klara, men mätte med en stektermometer till 95 grader innuti. Blev gott!
Elin
Mycket gott! Nästa gång får det med russin.
Rainer
Kör det nu, modifierat i bakmaskin. Porter, långfil och lite kardmumma + 1 farinsocker/2 mörk sirap. Nästa försök blir med julmust/porter. Spännande! Bakmaskin är guld! Köper aldrig mer bröd! Det blir inte billigare! Men det är skitkul!
Mats
Slängde mitt bröd, alldeles för salt! Synd, då mitt brödet var luftigt och fint. Om man använder Santa Marias Vörtmix behövs inget salt, då det redan finns i Vörtmixen. Följde receptet, men skulle väl ha läst innehållsförteckningen på Santa Marias Vörtmix-påse. Eva
Eva
Första baket gav två tunga och kompakta limpor. Ökade mängden jäst, till 50 g och sirap, till 2 dL. Tillsatte 2 (rågade) msk bakpulver till mjölblandningen. Lät degen arbetas länge och fick jäsa 1 h i bunken och 1 h som formade bröd. Gräddade 30 minuter i 180 grader i varmluftsugn. Bra lyft, fluffigt, perfekt skorpa.
Charlotte
Jättegott o lättbakat vörtbröd! Använde 50 g jäst o vanligt vetemjöl i stället för Vetemjöl Special. Behövde inte ta riktigt så mycket vetemjöl som det stod i receptet. Lät degen jäsa ca 60 min. Tog Julmust o mörk sirap samt russin. Har nu bakat en gång till med samma resultat.
Anna
Hade inte vörtmix, så jag blandade egen med malda kryddor & maltextrakt: 1 tsk brödmix (anis & fänkål) 1 tsk kanel 2 tsk mald ingefära 1 tsk mald nejlika 1 tsk mald kardemumma 1 - 2 tsk pomerans ca 30 g maltextrakt Tillsatte maltextraktet & kryddorna i degspadet efter att jästen lösts upp (för att lösa upp maltextraktet innan resten av ingredienserna blandas ner). Blev gott!
Marie
Har ingen kvarg kan man ersätta med ngt annat
Sofia