Recept: Svart vinbärssaft
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Svart vinbärssaft

103 röster

Har du en svartvinbärsbuske på tomten och vet inte vad du ska göra av alla bären? Gör då en läskande god svartvinbärssaft som barnen kommer att älska! Enkelt, originellt och svalkande.

Ingredienser

5 dl

Liten sats ca 5 dl

  • 1 l svarta vinbär (1 l vinbär motsvarar ca 500 g)
  • 3 dl vatten
  • 3 dl socker
  • ev 1/2 krm natriumbensoat

Stor sats ca 4 liter

  • 8 l svarta vinbär (8 l vinbär motsvarar ca 4 kg)
  • 2 1/2 l vatten
  • 6 dl socker /liter avrunnen saft
  • 2 krm natriumbensoat

Så här gör du

  1. Lägg bären, som inte behöver repas först, i en gryta.
  2. Häll på vattnet och låt koka upp.
  3. Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
  4. Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna i ca 30 min.
  5. Mät den avrunna saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
  6. Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
  7. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
  8. Förvara saften kallt. Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.
Tips

Eftersaft: Häll tillbaka den avrunna bärmassan i en ren gryta. Häll på vatten så att det täcker. Låt koka på svag värme ca 15 min. Låt rinna av, mät och tillsätt 6 dl socker/liter avrunnen saft, Häll saften i flaskor och låt kallna. Eftersaften är inte så hållbar utan bör drickas upp inom ett par veckor.