Recept: Svamprisotto
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Svamprisotto

5 röster

Krämig, god och lättlagad risotto med champinjoner, parmesanost och avorioris. Denna smakfulla och vegetariska svamprisotto serveras med bröd och sallad.

Ingredienser

  • 4 dl avorioris eller långkornigt ris
  • 1 msk flytande margarin
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 300 g champinjoner
  • 1 msk flytande margarin
  • 2 gula lökar
  • 2 dl färskriven parmesanost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du

  1. Fräs riset i flytande margarin. Koka upp buljongtärningarna med vatten. Häll ca hälften av buljongen över riset, rör om och låt koka utan lock ca 10 minuter.
  2. Skölj, ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Skala och finhacka löken. Fräs champinjoner och lök i flytande margarin. Krydda med salt och peppar.
  3. Häll på resten av buljongen på riset och låt koka ytterligare ca 10 minuter. Vänd ner svampfräs och ost i det färdigkokta riset.
  4. Servera svamprisotton med bröd och en blandad sallad.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.

Näringsberäkningen är inkl. bröd och sallad.

Tips

Strö gärna hackad timjan över risotton. Champinjonerna kan bytas ut mot annan svamp tex kantareller, Karl Johansvamp eller ostronskivling.

Näringsvärde per portion
Energi:
2460 kJ / 558 kcal
Protein:
20 g
Kolhydrat:
59 g
Fett:
15 g
Salt:
5 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer