Recept: Spenatpaj med rökt lax
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Spenatpaj med rökt lax

58 röster

Spenatpaj med rökt lax är en lättlagad, matig paj med härlig pajbotten och välsmakande ingredienser som bladspenat och vitlök. Den rökta laxen, som serveras till pajen, är fantastisk god och lyfter smakerna till nya höjder! Servera pajen och laxen med sallad och citron skuren i klyftor.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 13, 2013.

Ingredienser

4

Paj

  • 400 g fryst bladspenat
  • 1 förp filodeg (à 270 g)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Lax och sallad

  • 125 g rädisor
  • 1/2 påse mangoldskott (à 65 g)
  • 200 g skivad kallrökt lax
  • 1/2 citron

Så här gör du

  1. Paj: Tina spenaten och filodegen.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek lökhacket mjukt av oljan. Krama ur vätskan från spenaten. Rör ner spenaten i fräset.
  4. Klä en smord pajform, ca 27 cm i diameter (för 4 port), med ett ark filodeg. Pensla arket med lite vatten och lägg på ett nytt ark. Upprepa med resten av filodegsarken men det räcker att pensla mellan vartannat ark. Låt degen vecka sig över kanten på formen.
  5. Blanda ägg med mjölk, salt och peppar. Rör ned spenatfräset i äggblandningen och häll det sedan i pajformen.
  6. Sätt formen mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills äggen har stelnat.
  7. Skiva rädisorna och blanda dem med mangoldskott. Servera pajen med lax, sallad och citronen skuren i klyftor.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på filodegen.
Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri pajdeg eller gör egen.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot havre-, ris- eller sojaalternativ.