Recept: Spättafilé med tomat- och parmesantäcke
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Spättafilé med tomat- och parmesantäcke

11 röster

Himmelskt god ugnsbakad spättafilé på en bädd av stekt purjolök och lök. Rätten blir extra mumsig tack vare det läckra tomat- och parmesantäcket du brer över fisken!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2004.

Ingredienser

  • 800 g spättafilé
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 stora purjolökar
  • 1 - 1 1/2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 50 g parmesanost
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och strimla purjolöken. Stek försiktigt i olja, utan att purjon tar färg. Fördela purjoblandningen i en ugnssäker form.
  3. Vik spättorna till "börsar" och lägg dem ovanpå purjon. Droppa olja över fisk och purjo.
  4. Täck fisken med krossade tomater och grovriven parmesanost. Krydda med salt och nymalen peppar.
  5. Sätt in 20 minuter i ugnen. Täck med aluminiumfolie om purjon får för mycket färg.

För alla

Fri från gluten.
Gör mjölkproteinfri: byt parmesanosten mot tofu eller sesamfrön.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välj parmesan utan konserveringsmedlet E 1105 Lysozym, t ex parmigiano-reggiano.

Tips

För mer smak på tomatsåsen tillsätt italiensk salladskrydda.