Recept: Räkfylld spätta i citronsås
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 minuter

Räkfylld spätta i citronsås

3 röster

Denna fiskrätt med spättafiléer och räkor i citronsås är en lagom enkel måltid med hela havets ljuva smaker. Den räkfyllda spättan får även smak av den citronsås du låter den koka i innan du serverar fisken med nykokt potatis.

Ingredienser

  • 8 potatisar (8 st motsvarar ca 800 g)
  • 500 g spättafiléer
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 burk räkor i lake (à 350 g)
  • 1 stor purjolök
  • 1 dl vatten
  • 1 förp citronsås (à 2 1/2 dl)

Så här gör du

  1. Skala och skär potatisen i klyftor. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten ca 10 min.
  2. Lägg ut spättafiléerna på en skärbräda. Strö över salt och peppar. Låt räkorna rinna av. Fördela räkorna på spättan och rulla ihop.
  3. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Lägg purjolöken i botten på en traktörpanna. Lägg spättafiléerna ovanpå och häll över vattnet. Låt koka under lock ca 5 min. Häll över citronsåsen och koka någon min till.
  4. Servera den räkfyllda spättan med citronsås, kokta potatisklyftor och paprikaringar.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på citronsåsen.
I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: byt du ut citronsåsen mot 2 dl havre- eller sojabaserad gräddprodukt blandad med 1 msk maizena-majsstärkelse och 1-2 msk pressad saft av citron (för 4 port).

Tips

Ska fisken serveras som helgmiddag är det gott att byta ut vattnet mot samma mängd vitt vin.