Recept: Smördegsinbakad lax med ingefärsyoghurt och fänkålssallad
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Smördegsinbakad lax med ingefärsyoghurt och fänkålssallad

Betyg
3 röster

Elegant smördegsinbakad lax med ingefärsyoghurt och fänkålssallad är ett suveränt och enkelt recept. Resultatet blir en exemplarisk rätt med utsökta smaker.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2007.

Ingredienser

Lax

  • 800 g laxfilé (utan ben, med skinn)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 kruka dragon
  • 1 rulle färdigkavlad smördeg (à ca 250 g)
  • 1 ägg

Sås

  • 5 dl yoghurt av medelhavstyp
  • 3 msk färsk riven ingefära
  • 1 tsk socker
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad basilika
  • salt och peppar

Sallad

  • 2 fänkål
  • 1 knippe rädisor
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk grön tabasco
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk flingsalt
  • dillkvistar till garnering

Så här gör du

  1. Lax: Skär bort laxskinnet. Skär filén i 10 avlånga bitar/stavar (för 10 st). Krydda med salt och peppar. Lägg lite dragon på laxen.
  2. Skär smördegen i lika många delar som laxen. Rulla in varje laxbit i smördeg. Pensla med uppvispat ägg.
  3. Sås: Blanda ihop ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar.
  4. Sallad: Dela fänkålen och skär bort rotstocken. Skär i så tunna skivor som möjligt. Skär rädisorna i tunna skivor.
  5. Blanda det skurna i en skål. Häll över olja, vinäger, tabasco, socker och flingsalt. Blanda och låt marinera i ca 20 minuter
  6. Förbered att ta med: Lägg laxpaketen i en burk med lite bakplåtspapper mellan varje. Lägg sås och sallad i separata burkar.
  7. Anrätta på plats: Sätt ugnen på 200°C.
  8. Lägg laxpaketen på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i ca 12 minuter så att de får lite färg. Lägg upp och servera med sås och krispig sallad. Garnera gärna med plockad dill.