Saftig saffranskaka
Saftig saffranskaka som är ljuvlig till julens fester och fikapauser. En kaka lika lätt att baka som en sockerkaka, men härligt gyllengul av saffran. Bjud in till julbak och servera gärna saffranskakan med rårörda hallon och vispad grädde. En julkaka att minnas länge!
Ingredienser
8 bitar
matfett till formen
ströbröd till formen
200 g smör eller margarin
1/2 g saffran
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
2 tsk bakpulver
Till servering
rårörda hallon
grädde
För alla
Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfritt finmjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av matfett, mjölk och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av matfett, mjölk och grädde.
Näringsvärdet är beräknat per bit med 1 msk rårörda hallon och 1 port grädde.
Gör så här
Gör så här- texten är avsedd för 8 bitar.
Tips
Om kakan ska frysas så skär den i bitar innan. Lätt att ta fram så många bitar som går åt.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2283 KJ / 546 kCal
Fett33 g
Salt1 g
Kolhydrater56 g
Protein6 g
Kommentarer
Saftig och otroligt god! Ett tips är att låta saffranet värmas ordentligt med smöret så saffranssmaken kommer fram bättre. Jag brukar låta smöret knappt sjuda tillsammans med saffranet ca 5-7 minuter. Kakan blir otroligt god och smakar massor med saffran!
Magnus
2024-01-05Saftig och smakrik kaka! Min nya favorit av saffranssockerkaka! Ska göra cupcakes av smeten nästa gång och dekorera med en god fräsch apelsinfrosting.
Elisa
2024-01-02Jättegod och saftig kaka med mycket saffransmak.
Karolina
2023-12-22