Recept: Saftig saffranskaka
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Saftig saffranskaka

11 röster

Saftig saffranskaka som är ljuvlig till julens fester och fikapauser. En kaka lika lätt att baka som en sockerkaka, men härligt gyllengul av saffran. Bjud in till julbak och servera gärna saffranskakan med rårörda hallon och vispad grädde. En jukaka att minnas länge!

Ingredienser

8 bitar
  • matfett till formen
  • ströbröd till formen
  • 200 g smör eller margarin
  • 1/2 g saffran
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
  • 2 tsk bakpulver

Så här gör du

Gör så här- texten är avsedd för 8 bitar.

  1. Sätt ugnen på 175˚C. 
  2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Smält matfettet.
  4. Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta matfettet.
  5. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen. 
  6. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.
  7. Låt kakan stå i formen på ett galler ca 5 minuter innan kanten på formen lossas. 
  8. Servera gärna kakan med rårörda hallon och vispad grädde.

För alla

Kakan innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfritt finmjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk. Servera med laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ. Servera med mjölkfritt vispbart gräddalternativ.

Tips

Om kakan ska frysas så skär den i bitar innan. Lätt att ta fram så många bitar som går åt.