Recept: Saffransbullar med vanilj
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Saffransbullar med vanilj

515 röster

Saffransbullar ska bakas med smör för bästa smak! Vaniljsocker i bullarna ger extra lyx. Saffran ger den underbar färgen och den karaktäristiska smaken. Med kesella/kvarg får du ett saftigare bröd. Snurror ser extra festligt ut!

Ingredienser

45 st
  • 50 g färsk jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella/kvarg (10 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)

Fyllning

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 4 tsk vaniljsocker

Till pensling

  • ägg
  • pärlsocker

Så här gör du

Så här gör du- texten är avsedd för 45 st bullar.

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
  5. Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett, laktosfri mjölk och kvarg.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risersättning och byt ut kvarg/kesella mot Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Blanda gärna i stötta kardemummakärnor i fyllningen.

Gör längder med krossad mörk choklad i.