Recept: Saffranskladdkaka
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Saffranskladdkaka

783 röster

Saffranskladdkakan är en klassiker i julkostym! Vit choklad ger kakan härlig kladdighet och sötma. Servera gärna med en kräm gjord på färskost, citron och lite rivet citronskal.
Fler spännande varianter av kladdkakerecept hittar du här.

Ingredienser

12 bitar
  • 100 g smör
  • 1/2 g saffran
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • smör till formen

Till servering

  • hallon eller rårörda lingon

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
  3. Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
  4. Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.
  6. Till servering: Servera gärna med hallon eller rårörda lingon.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri vit choklad.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut vit choklad mot mjölkproteinfri choklad.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Näringsvärdet är beräknat per bit.

Tips

Rör ihop 200 g (för 12 bitar) naturell färskost med citronsaft, rivet citronskal och ev lite florsocker. Bred det som topping på kakan och servera med rårörda lingon.

För nötigare smak vänd ner hackad mandel i kakan.

Näringsvärde per portion
Energi:
553 kJ / 132 kcal
Protein:
2 g
Kolhydrat:
5 g
Fett:
12 g
Salt:
0,15 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer