Recept: Rabarbertårta med fläderkräm
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Rabarbertårta med fläderkräm

68 röster

Bjud gästerna på härligt, saftig rabarbertårta med len fläderkräm. Bred bara ut din gräddiga kräm över den svala tårtan och garnera med delade, söta jordgubbar och några ätliga blommor. Vackert och lyxigt!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2009.

Ingredienser

8 bitar

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 dl vetemjöl
  • 200 g rabarber
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl konc flädersaft
  • 1/2 l jordgubbar
  • smör till formen
  • ev ätliga blommor, t ex violer eller rosor till garnering

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant. Riv mandelmassan grovt.
  3. Blanda mandelmassa och smör, lite åt gången, till en jämn och klumpfri smet, gärna i matberedare. Rör ner ett ägg i taget och därefter mjölet. Häll smeten i formen.
  4. Skär rabarbern i cm-tjocka bitar och blanda med vaniljsocker och potatismjöl. Strö rabarbern över smeten i formen och grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
  5. Låt kakan svalna helt och lossa sedan från formen.
  6. Rör ihop äggulorna med majsstärkelsen i en kastrull. Tillsätt grädde och flädersaft. Låt krämen koka upp.
  7. Sjud försiktigt på svag värme i någon minut tills den tjocknar. Vispa hela tiden och ta sedan av från värmen. Låt svalna. Ställ krämen i kylen tills den kallnat helt.
  8. Bred fläderkrämen över kakan. Rensa jordgubbarna, skär dem i kvartar. Garnera tårtan med jordgubbarna och ev ätliga blommor.
Tips

Kakan kan bakas i god tid och går bra att frysa. Fläderkrämen kan göras dagen före och förvaras i kylen. Använd flädersaft av bra kvalitet, allra helst hemgjord.