Polenta - grundrecept

Betyg 3.9 av 5.
54 personer har röstat
15
Polenta - grundrecept

Polenta är italienska för majs och används för gröt, pudding och bröd. Detta grundrecept på polenta blir matigare och smakrikare med riven parmesanost i. Koka gröten, bred ut till en slät tårta och låt stelna i kylen. Skär polentan i bitar och stek.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 1996

Polenta - grundrecept

Ingredienser

6 portioner
7 1/2 dl  grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond) eller vatten och salt (ca 3/4 tsk salt för 7 1/2 dl vatten)
2 1/2 dl  polentagryn
ev 1 dl  parmesan (1 dl motsvarar ca 30 g)
1 - 2 msk  olja
salt och peppar

För alla

Kontrollera innehållet i buljongen.
Fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut parmesanosten mot mjölkproteinfritt ostalternativ.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.9 av 5.
54 personer har röstat

Kommentarer

Tog extra mycket ost och smakade av före salt och peppar och det krävdes en hel del för att få en kick i smak. Till 5 dl vatten Tog jag en helt grönsaksbuljong. Gott och smakrikt

Bedoor

2023-10-01

Blev ganska smaklösa och gick inte alls att få färg på polentan i stekpannan.

Erika

2023-07-08

Perfekt, använde polentagryn.

Marianne

2022-11-16

Näringsvärde per portion

Energi504 KJ / 120 kCal
Fett7 g
Salt1.6 g
Kolhydrater11 g
Protein4 g

Testa liknande recept

Stekt saffranspolenta med grönkål och parmesan
Betyg 3.2 av 5.
66 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Krämig polenta
Betyg 4.2 av 5.
5 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Caesarsallad
Betyg 4.1 av 5.
15 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Savoykål i ugn med tomat och pumpakärnor
Betyg 3 av 5.
2 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Risotto grundrecept
Betyg 4.3 av 5.
30 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Risotto på dinkel med sparris
Betyg 2.5 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga