Recept: Polenta - grundrecept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Polenta - grundrecept

100 röster

Polenta är italienska för majs och används för gröt, pudding och bröd. Detta grundrecept på polenta blir matigare och smakrikare med riven parmesanost i. Koka gröten, bred ut till en slät tårta och låt stelna i kylen. Skär polentan i bitar och stek.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 1996.

Ingredienser

  • 1 l grönsaksbuljong (tärning + vatten) eller vatten + salt (1 l buljong motsvarar 1 l vatten + 1 tsk salt)
  • 4 dl polentagryn
  • ev 1 dl parmesanost (1 dl motsvarar ca 30 g)
  • 1 - 2 msk olja
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Koka upp vatten och salt, eller grönsaksbuljong. Häll i polentagrynen under kraftig vispning. Fortsätt att vispa/röra tills gröten är helt slät. Sänk värmen. Koka gröten i 7-8 minuter, rör om ofta.
  2. Dra kastrullen från värmen och rör ner parmesanost. Krydda med salt och peppar så att polentan får rejäl smak.
  3. Bred ut polentan, 2-3 cm tjock, på ett stort vattensköljt fat. Släta till ytan med vattensköljd sked.
  4. Låt polentan stelna i kyl någon timme. Skär den sedan i fyrkantiga bitar. Stek polentan i oljan i en stekpanna ca 2 min/sida.