Recept: Pizza
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Pizza

221 röster

Gör din egna supergoda pizza! Förbered pizzadeg och pizzasås och låt sedan vännerna eller barnen själva välja toppning. Ett roligt och annorlunda sätt att bjuda på middag.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 1998.

Ingredienser

8 portionspizzor

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 msk olja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 8 dl riven ost
  • olivolja till fyllningen

Tomatsås

  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Topping

  • kokt strimlad skinka, stekt strimlad bacon, strimlad salami, tonfisk, räkor, musslor, lökringar, champinjoner, grillad paprika, marinerade kronärtskockshjärtan, feferoni, ananasringar, oliver, mozzarella, fetaost, överbliven köttfärssås

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Lös jästen i lite av vattnet och häll sedan på resten av vattnet. Rör i mjöl, olja och salt.
  2. Arbeta samman till en smidig deg. Jäs till dubbel storlek, ungefär 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 300°C.
  4. Dela degen i åtta lika stora delar (för 8 pizzor). Arbeta varje del och låt den jäsa ytterligare 10 minuter.
  5. Kavla ut varje del till en rund pizzabotten på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter och 2 mm tjock.
  6. Tomatsås: Koka upp de krossade tomaterna med resten av ingredienserna till tomatsåsen. Överbliven tomatsås kan användas i soppor, grytor eller till köttfärssås, så spara den!
  7. Bre på tomatsås och strö över ost. 2 1/2 msk tomatsås och 1 dl riven ost per pizza är lagom.
  8. Låt var och en välja topping till sin pizza (ca 1 1/2 dl topping per pizza är lagom). Ringla 1 tsk olivolja över fyllningen.
  9. Värm en plåt i den heta ugnen och dra över plåtpapperet med den första pizzan till plåten.
  10. Grädda pizzorna högst upp i ugnen i några minuter. Dra av bakplåtspapperet med den färdiga pizzan och dra raskt över nästa pizza till plåten. Upprepa så med alla.