Recept: Nyponbars
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 min

Nyponbars

50 röster

Glöm dyra träningsbars på gymet, att göra egna är busenkelt. Nyponskalsmjöl ger dessa nyponbars god smak och C-vitamin. Russin och tranbär bidrar med sötma och energi.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2012.

Ingredienser

8 bitar
  • 1 dl grovhackade cashewnötter (naturella)
  • 1 dl pumpakärnor
  • 3 äggvitor
  • 2 dl havregryn
  • 3 msk nyponskalsmjöl
  • 3 msk honung
  • 1 krm salt
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • 1 dl hackade torkade tranbär

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Rosta de grovhackade cashewnötterna och pumpakärnorna i en torr och het stekpanna ett par minuter tills de får lite färg. Låt svalna. Blanda med äggvitor, havregryn, nyponskalsmjöl, honung och salt. Tillsätt de hackade torkade aprikoserna och tranbären. Rör om ordentligt.
  3. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Gör 2 längder (för 8 bitar) av smeten, ca 4 cm breda och 1 cm höga. Gör längderna så kompakta som möjligt.
  4. Ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Skär i bitar. Vänd dem efter ett tag så att de torkar runt om. Förvara i kylen i lufttät burk.

Näringsberäkningen visar näringsinnehåll per bar.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd ren havre från t ex Semper eller Carlshamn

Tips

Krydda med kakao, kardemumma eller vaniljsocker.