Recept: Granola
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Granola

20 röster

Ett mumsigt recept på hemgjord granola som är en slags müsli. Du gör granolan av nötter, havregryn, kokos, äppeljuice, honung, kanel, tranbär, russin, pumpakärnor och linfrön. Härligt lantligt och gott att äta till frukost.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2011.

Ingredienser

8 dl
  • 1 dl naturella nötter t ex hasselnötter, sötmandel, cashew- och paranötter
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl konc äppeljuice
  • 1/2 dl honung
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 dl torkade tranbär
  • 1/2 dl russin gärna hälften gula
  • 1/2 dl naturella pumpakärnor
  • 1/2 dl hela linfrön

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Blanda havregryn, kokos och nötter i en bunke.
  4. Rör ihop äppeljuice, honung och kanel i en skål. Ringla över havregrynsblandningen och blanda väl.
  5. Fördela detta på en bakpappersklädd plåt. Tillaga mitt i ugnen 15–20 minuter. Ta ut plåten och rör om efter halva tiden. Låt svalna.
  6. Rör ner tranbär, russin, pumpakärnor och linfrön. Förvara i en burk med tättslutande lock.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd ren havre.

Näringsberäkningen är per dl.

Näringsvärde per portion
Energi:
1023 kJ / 244 kcal
Protein:
6 g
Kolhydrat:
23 g
Fett:
13 g
Salt:
0,01 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer