Morotssoppa med laxspett
Ett tjusigt recept på härlig morotssoppa med laxspett som är Dalslands nya landskapsrätt. Du gör soppan av bland annat morötter, lök, ingefära och grädde. Servera soppan med utsökta spett av lax marinerad i bland annat mango chutney.
Ingredienser
8 portioner
1 kg morötter
1 gul lök
2 msk finriven ingefära
1 msk smör
3/4 dl konc kycklingfond
1 1/2 l vatten till fonden
4 dl vispgrädde
2 - 2 1/2 msk färskpressad citronjuice
600 g skinn- och benfri laxfilé
1 dl havtornsmarmelad eller mango chutney
ev 1 tsk chiliflakes
2 dl matyoghurt (10 %)
1 msk olivolja
salt och peppar
För alla
Kontrollera innehållet i marmeladen, fonden och mango chutneyn. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och matyoghurt. Använd olivolja i stället för smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre- eller sojabaserat gräddalternativ och matyoghurten mot Sour Supreme (innehåller soja). Använd olivolja i stället för smör.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2498 KJ / 606 kCal
Fett0 g
Kommentarer