Recept: Madeirasås
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Madeirasås

Betyg
24 röster

Förstklassig, utsökt madeirasås. Fyllig, behaglig smak med balsamvinäger och söt madeira. Vitlök, morot och olja ger en förstklassig smak. Madeirasåsen passar utmärkt till fläskkött.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2001.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 2 msk olja
  • 2 msk socker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl madeira
  • 2 msk kalvfond (konc på flaska)
  • 2 dl vatten
  • salt och peppar
  • 1 1/2 msk maizenaredning (för mörka såser)

Så här gör du

  1. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs i olja i en vid panna.
  2. Tillsätt socker och låt karamellisera, dvs låt sockret smälta och få en ljusbrun färg.
  3. Tillsätt balsamvinäger och madeira. Var försiktig, det kan sprätta. Låt koka ihop någon minut.
  4. Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sila såsen och red med maizena.
  6. Servera gärna till Fläskfilé wellington.