Lammracks med rotfruktsgratäng
En lyxig och himmelsk rätt med saftiga lammracks stekta i timjan och en krämig gratäng med lantliga rotfrukter som sveps in i kladdig getost och krämig grädde. Du serverar lammet och gratängen med en grann sallad för en komplett och härlig måltid.
Ingredienser
4 portioner
1 kg lammracks
2 msk smör
1 msk timjan
1 1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Rotfruktsgratäng med chèvre
500 g potatis
1 stor morot
1 stor palsternacka
1 bit rotselleri
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk malen muskot
150 g smulad getost eller fetaost
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 1/2 dl riven lagrad ost till gratinering
För alla
Rätten är fri från gluten men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett. Använd laktosfri mjölk och grädde. Fetaost innehåller mindre laktos än getost. Hoppa över om du är väldigt känslig.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt grädden mot havre- eller sojabaserat alternativ och mjölken mot havre-, soja- eller risdryck.
Uteslut osten och strö lite ströbröd och mjölkfritt matfett över gratängen.
Gör så här
Tips
Byt ut getosten i gratängen mot 1 1/2 dl riven lagrad ost. Servera istället kött och gratäng tillsammans med en getoströra gjord på 250 g kvarg, 200 g getost, salt och peppar (för 4 port).
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Det blev riktigt lyckat. Jag gjorde en sås på skyn och det passade bra till.
Anders
2022-01-20Supergod !!!
Suzanne
2019-04-21Väldigt gott! Särskilt rotfruktsgratängen som hade en god vuxensmak.
Rosita
2014-11-23