Kokt kycklingfilé med örtsås
En smidig kycklingrätt till vardags är denna kokta kycklingfilé som du serverar med ris och en krämig örtsås på färskost. Den saftiga kycklingen och riset ger du sällskap av lite kokt brysselkål innan örtsåsen får omsluta rätten.
Ingredienser
4 portioner
3 dl långkornigt ris
3 msk koncentrerad kycklingfond
4 kycklingfiléer
150 g färskost med örter och vitlök (16% fett)
400 g djupfryst brysselkål
3 dl vatten
1 msk vetemjöl
För alla
Läs noga innehållsförteckningen på fonden. Rätten innehåller gluten, mjölk och laktos.
Gör glutenfri: Byt ut vetemjölet mot Maizena majsstärkelse.
Gör mjölk- och laktosfri: Ersätt osten med sojabaserad softspread samt 1 dl hackade örter t ex basilika och timjan.
Gör så här
Tips
Lite extra finhackade örter t ex dragon, timjan, persilja i såsen ger den god smak och trevligt prickigt utseende.
Gröna tipset: Vill du ha en grön rätt kan kycklingfilén bytas ut mot quornfiléer.
Gröna tipset: Vill du ha en grön rätt kan kycklingfilén bytas ut mot quornfiléer.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2337 KJ / 558 kCal
Fett17 g
Salt6.33 g
Kolhydrater57 g
Protein41 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gott och enkelt, perfekt,
Eva
2022-10-14Väldigt saftigt och smarrigt och kan varieras oändligt. Något som i mitt tycke blir än godare och som ser trevligare ut är att snabbt steka kycklingfilérna på vardera sida, EFTER de kokat, och sen lägga ner dem i såsen igen och mojjsa till sig. Se min variant på min blogghttps://kreativperiodare.wordpress.com/2021/12/21/saftiga-och-god-kycklingfile/
Ann-sofi
2021-12-21Väldigt gott samt enkelt och smidig rätt. Jag har gjort receptet med flera olika smaksatta färskoster. Lika gott. En favorit är färskost med kantarell!
Gabriella
2021-08-20