Recept: Knaprig fläskstek
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Knaprig fläskstek

5 röster

Denna knapriga fläskstek tillagar du i ugnen tillsammans med rotfrukter och lök. Den ljuvliga skyn som bildas smakar underbart till fläsksteken vid servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2010.

Ingredienser

  • ca 750 g färskt sidfläsk i bit med svålen kvar
  • 2 dl vatten
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten morot
  • 150 g rotselleri
  • 2 msk olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 tsk peppar
  • 2 tsk salt
  • salt och peppar till att smaka av skyn

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Lägg köttet med svålen ner i en ugnssäker form. Häll på vatten. Ställ in i ugnen 30 minuter.
  3. Skala och grovhacka grönsakerna. Bryn dem på hög värme i en stekpanna i olja ca 2 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med ytterligare ett par minuter.
  4. Ta ut sidfläsket och låt svalna något. Lyft upp köttet ur formen, men låt vattnet vara kvar. Torka av köttet med hushållspapper.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Skär ränder i svålen med 1/2–1 cm mellanrum. Skär inte djupare än att kniven går igenom svålen. Krydda köttet runtom med peppar. Gnid in svålsidan med salt.
  7. Lägg köttet med svålsidan upp i formen. Lägg grönsakerna runt om. Ställ in i övre delen av ugnen ca 45 minuter. Svålen ska vara riktigt knaprig när den är klar. Täck ev med aluminiumfolie mot slutet så att svålen inte bränns.
  8. Lyft upp köttet ur formen när det är färdigt. Sila av grönsakerna och smaka av skyn med salt och peppar. Skär upp fläsksteken i tunna skivor och servera med skyn samt Rödkål med balsamvinäger, chili och kanel och Vinkokta kryddäpplen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.