Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Klassiskt paltbröd med fläsk och vit sås

15 röster

Klassiskt recept på norrländskt paltbröd med fläsk och vit sås. Rätten är mättande och god och du gör den av bland annat paltbröd, smör, mjöl och fläsk.

Ingredienser

  • 2 kakor palt bröd (à 250 g)
  • vatten
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 600 g rimmat fläsk i skivor
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Så här gör du

  1. Bryt/skär paltbrödet i mindre bitar. Lägg ner det i en rymlig kastrull. Häll på kallt saltat vatten så att det täcker. Låt ev torrt bröd svälla 1 timme. Koka på svag värme 10 minuter.
  2. Ta upp brödet med hålslev. Låt det rinna av.
  3. Smält smör i en kastrull. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning. Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Stek fläsket i panna. Servera med paltbröd och sås.