Recept: Kroppkakor av kokt potatis
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Kroppkakor av kokt potatis

4 röster

Överraska familjen med goda kroppkakor som du gör av kokt potatis. Koka kroppkakesmetsbollar med en salt fyllning av brynt fläsk och lök i vatten och servera sedan de rykande varma och mättande kroppkakorna med smält smör och lingonsylt.

Ingredienser

  • 1 kg mjölig potatis
  • vatten att koka potatisen i
  • salt
  • 1 stort ägg
  • 2 1/2 - 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 150 g rimmat fläsk
  • 1 gul eller röd lök
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 tsk stött eller malen kryddpeppar

Kokning

  • 2 l vatten
  • 1 msk salt

Så här gör du

  1. Skala och skölj potatisen. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ånga av potatisen.
  2. Pressa den genom purépress eller mosa den med potatisstöt eller elvisp. Låt potatisen kallna.
  3. Skär fläsket till fyllningen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Bryn fläsket i en panna. Lägg i löken och låt alltsammans fräsa en stund.
  4. Krydda med peppar och låt fyllningen kallna.
  5. Blanda den mosade potatisen med lätt uppvispat ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket.
  6. Forma degen till en rulle och skär den i ca 12 bitar (för 4 port). Gör en fördjupning i varje bit och lägg i en knapp matsked av fyllningen.
  7. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta bullar. Koka upp vatten och salt.
  8. Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp.
  9. Ta upp dem med hålslev och servera dem riktigt varma med lingonsylt och varmt smält smör. Gärna också lite sallad.