Kabsa - lamm och ris med kryddor från Mellanöstern

Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat
0
Kabsa - lamm och ris med kryddor från Mellanöstern

Mustig gryta med lamm som har sitt ursprung från Mellanöstern. Det finns många olika sorters kabsa, här kryddar vi grytan med kanelstänger, ingefära, kardemumma och saffran. Riset kokas på toppen i samma gryta som köttet för extra god smak.

Kabsa - lamm och ris med kryddor från Mellanöstern

Ingredienser

4 portioner
2   rödlökar
3   vitlöksklyftor
1   loomi, torkad lime
2 msk  färsk, riven ingefära
ca 800 g  benfri lammstek
salt och svartpeppar
2 msk  sju kryddor (seven spice)
3 msk  smör
1 1/2 l  köttbuljong (vatten och tärningar eller fond)
1   förp krossade tomater (à 400 g)
2   kanelstänger
2   lagerblad
6   kardemummakapslar
2   förp saffran (à 0,5 g)
3 dl  basmatiris

Tillbehör

2   rödlökar
1 dl  blandade nötter t ex pistagenötter, pinjenötter och mandel
3 msk  smör
1 dl  gula russin
2 dl  yoghurt (gärna turkisk)

För alla:

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfria alternativ till smör och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut smör och yoghurt mot mjölkproteinfria alternativ.
Näringsvärdet är beräknat per portion, utan tillbehör.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi2472 KJ / 590 kCal
Fett15 g
Salt2.35 g
Kolhydrater61 g
Protein50 g

Testa liknande recept

Indiskt ris
Betyg 4 av 5.
25 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Lammgryta med aprikoser och mandel
Betyg 4.2 av 5.
17 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Labneh med pesto och nötter
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Syriansk dobo – Lammstek med bulgur
Betyg 4.4 av 5.
94 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tom kah gai
Betyg 3.9 av 5.
7 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Maqlobeh – Arabisk risrätt med lammkött
Betyg 3.4 av 5.
24 personer har röstat
Över 60 min att tillaga