Kabsa - lamm och ris med kryddor från Mellanöstern
Mustig gryta med lamm som har sitt ursprung från Mellanöstern. Det finns många olika sorters kabsa, här kryddar vi grytan med kanelstänger, ingefära, kardemumma och saffran. Riset kokas på toppen i samma gryta som köttet för extra god smak.
Ingredienser
4 portioner
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 loomi, torkad lime
2 msk färsk, riven ingefära
ca 800 g benfri lammstek
salt och svartpeppar
2 msk sju kryddor (seven spice)
3 msk smör
1 1/2 l köttbuljong (vatten och tärningar eller fond)
1 förp krossade tomater (à 400 g)
2 kanelstänger
2 lagerblad
6 kardemummakapslar
2 förp saffran (à 0,5 g)
3 dl basmatiris
Tillbehör
2 rödlökar
1 dl blandade nötter t ex pistagenötter, pinjenötter och mandel
3 msk smör
1 dl gula russin
2 dl yoghurt (gärna turkisk)
För alla:
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfria alternativ till smör och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut smör och yoghurt mot mjölkproteinfria alternativ.
Näringsvärdet är beräknat per portion, utan tillbehör.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfria alternativ till smör och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut smör och yoghurt mot mjölkproteinfria alternativ.
Näringsvärdet är beräknat per portion, utan tillbehör.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2472 KJ / 590 kCal
Fett15 g
Salt2.35 g
Kolhydrater61 g
Protein50 g
Kommentarer