Indisk linssoppa ”Mulligatawny”
En krämig variant av en klassisk indisk soppa. En härlig kombination av värmande kryddor ihop med röda linser ger en lättlagad, nyttig och underbart god vegetarisk rätt. Toppa soppan med turkisk yoghurt för en frisk avrundning och lite chili för extra hetta.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2015
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 bit purjolök (à ca 10 cm)
1 röd chili (t ex spansk peppar)
3 dl torkade röda linser
1 msk riven färsk ingefära
1 1/2 msk olja
1 msk curry
1 kanelstång
3 gröna kardemummakapslar eller 1/2 krm malen kardemumma (för 4 portioner)
13 dl vatten
2 tsk salt
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 msk färskpressad citronjuice
turkisk yoghurt och malen torkad chilifrukt till servering
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1631 KJ / 390 kCal
Fett31 g
Salt3.82 g
Kolhydrater17 g
Protein9 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Favorit vid första tillagningen! Jag la till buljongtärning, tog lime stället för citron, nån extra morot, använde kryddan currymango och tog jalapeños istället för chili.
Emma
2024-02-27Tog 2/3 av vattenmängden & lade till en matsked miso för lite mustighet (hade kollat kommentarerna innan) - mycket god & enkel att tillaga!
Cecilia
2024-01-11Mycket god. Dubblade kryddorna och det blev super!
Veronika
2023-06-01