Recept: Grillad gazpacho
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Grillad gazpacho

247 röster

Gazpacho är en älskad spansk grönsakssoppa som äts kall. Den här varianten får en rökig touch och ett helt annat djup i smakerna tack vare att grönsakerna grillas innan de mixas. Njut den grillade gazpachon varm, ljummen eller kall, här tänkt som förrätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2015.

Ingredienser

  • 1/2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 100 g gurka
  • 100 g fänkål
  • ca 1 röd chili (t ex spansk peppar)
  • 2 tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk konc grönsaks- eller kycklingfond
  • 2 dl vatten
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Skala lök och vitlök. Dela, kärna ur och skär paprikan i ca 2 cm stora tärningar. Skär gurka, fänkål och lök i lika stora bitar.
  2. Dela och kärna ur chilin. Halvera tomaterna.
  3. Trä alla grönsaker utom tomaterna på spett och pensla med hälften av oljan. Eller lägg dem i en grillpanna.
  4. Lägg tomaterna på grillen med snittytan uppåt och lägg på spetten.
  5. Grilla grönsakerna ca 10 minuter över direkt värme tills de får en fin grillad yta. Vänd då och då.
  6. Trä av grönsakerna från spetten, eller ta upp dem ur grillpannan.
  7. Mixa grönsaker och tomater med resterande olja, citronjuice, fond och vatten. Späd ev med mer vatten om soppan känns för tjock. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera gazpachon varm, ljummen eller kall, gärna med ett gott bröd.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

 

Näringsvärde per portion
Energi:
269 kJ / 65 kcal
Protein:
1,4 g
Kolhydrat:
4 g
Fett:
5 g
Salt:
0,34 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer