Recept: Falafelburgare med tomatsalsa
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Falafelburgare med tomatsalsa

66 röster

Falafel är ett trevligt alternativ istället för kött och tillsammans med krispig sallad, mogen avokado och smakrik tomatsalsa blir detta en riktigt mumsig vegetarisk burgare!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 50, 2012.

Ingredienser

  • 2 förpackningar (à 380 g) kokta kikärter
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka persilja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk olja
  • 6 pitabröd
  • 3 tomater
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt och peppar
  • 2 avokado
  • 1 kaskad sallad
  • 1 dl gräddfil

Så här gör du

  1. Sätt på ugnen enligt anvisningen på brödförpackningen.
  2. Skölj kikärtorna och låt de rinna av ordentligt.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persiljan grovt.
  4. Lägg kikärtor, lökhack och hälften av persiljan i en matberedare. Tillsätt chilipulver, vetemjöl och 1/2 tsk salt. Mixa till en grov massa. Forma till 12 biffar och stek dem i oljan i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida.
  5. Värm bröden i ugnen.
  6. Skär tomaterna i små tärningar och blanda med olivolja och sambal oelek.
  7. Blanda resten av persiljan med tomathacket, smaka av med salt.
  8. Dela, ta bort kärnan och gröp ur avokadon. Krydda avokadobitarna med salt och peppar.
  9. Fyll bröden med sallad, avokado och falafel, toppa med tomatsalsa och gräddfil.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: ersätt vetemjölet med glutenfritt mjöl. Byt ut pitabrödet mot glutenfritt bröd
Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfilen mot Sour Supreme (innehåller soja).