Dubbelmarinerad fläskfilé med lime

Marinera, tillaga och lägg sedan fläskfilén i ytterligare en marinad med vitlök, lime, rom och mörkt muscovadosocker. Karibiska smaker som gör sig utmärkt på festbuffén.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2012

Ingredienser
10 portioner
ca 1 1/2 kg fläskfilé
rapsolja
salt
peppar
limeklyftor
färska örter
Marinad 1
4/5 dl vit balsamvinäger
3 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
1 tsk chilipeppar ancho style
4/5 dl tomatpuré
1/2 dl vatten
Marinad 2
3 vitlöksklyftor
4 msk mörkt muscovadosocker
1 dl rom (kan uteslutas)
2 msk vit balsamvinäger
1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar ca 4 lime)
1 1/2 tsk salt
2 1/2 dl rapsolja
Gör så här
00:40:00
04:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1803 KJ / 435 kCal
Fett30 g
Salt1.57 g
Kolhydrater2 g
Protein32 g
Kommentarer
27 stMycket populär bufferätt i min familj.
Ulla stina
Ska fläskfilén serveras kall?
Gun
Hej Gun! Ja, eller rumsvarm eftersom du ska ta ut fläskfilén 4 timmar innan serveringen. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Hej tänkte vara ute i god tid och göra fläskfilén i förväg. Men tycker det är lite otydligt hur man ska göra? Fryser man ner köttet med marinaden eller utan marinaden. Eller ska man marinera färdigt först i ett dygn innan man fryser ner?? Mvh Anna.
Anna
Hej Anna! Köttet ska inte frysas. Däremot ska det marineras i kylen två gånger. Först i steg 2 när köttet är rått i en sorts marinad och sen en andra gång när du har ugnsstekt köttet så ska det skivas och läggas i ytterligare en marinad i steg 7. Så detta recept kräver att man börjar 2 dagar innan köttet ska serveras. Lycka till. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Hej, behöver 3-dubbla receptet. Går det bra eller ska man minska på limesaften, spanska pepparns eller ngt annat?
Marita
Hej Marita! För att vara på säkra sidan rekommenderar vi att göra tre satser, eftersom vi inte har provlagat detta i så stor mängd. Lycka till och hoppas rätten blir uppskattad. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Passar det med potatisgratäng till? Och vilka grönsaker och sås rekommenderas till?
Tiina
Hej Tiina! Ja, potatisgratäng är jättegott till (sök på recept ID 721833), en fräsch och enkel grönsallad (recept ID 720391) eller medelhavsgrönsaker i ugn (recept ID 726368). Jag skulle tipsa om rödvinssås till (recept ID 719766). Hoppas att det smakar! Hälsningar Elina
ICA-köket
Hej! Det står Färska Örter, vilka och när tillsätts dem? Hur mycket framträder romen? Det kommer även några yngre tonåringar på festen...
Erik
Hej Erik! Färska örterna är till dekorering, dvs när du har lagt upp köttet på ett serveringsfat så dekorerar du med örterna. Vi rekommenderar mynta och koriander men även rosmarin är både gott och fint till. Romen ger lite smak, svårt att avgöra om det är för mycket för tonåringarnas smak. Om du är osäker så uteslut romen. Hoppas att det smakar! Hälsningar Elina
ICA-köket
Hej! Jag undrar om det stämmer att det ska vara 4-5 dl vinäger och 4-5 dl tomatpuré?/Annalena
Annalena
Hej Anna-Lena! Nej, det ska vara 4/5-delar dl vinäger och 4/5-delar dl tomatpuré. Dvs knappt 1 dl av varje. Det ser lite konstigt ut i vårt system, men tyvärr går inte det att ändra på i dagsläget. Lycka till med receptet! Hälsningar, Terese
ICA-köket
Om man vill förbereda innan, fryser man då in köttet efter man skivat köttet och lagt det i marinad 2? Tacksam för svar!
Christina
Hej Christina, Se tipstexten i receptet: Fläskfilén kan tillagas fram till punkt 6 upp till 1 månad i förväg. Skär upp i skivor. Slå in i plastfolie och frys in i tättslutande plastpåsar. Tina helst i kylen, det tar ca 4 timmar. I rumstemperatur tar det ca 2 timmar. Lycka till! Hälsningar Elin
ICA-köket
Dett låter jättegott! Vad föreslås för slags vin till?
Anna
Hej Anna! Eftersom denna rätt är smakrik, söt och kryddig samt på fläskkött så skulle vi föreslå ett fruktigt aromatiskt vitt med lite sötma i, t ex riesling, pinot gris som även har en pigg syra. Alternativt fruktigt öl t ex pale ale, ljust veteöl. Rött vin samma smakinriktning som maten dvs lite lättare, smakrikt, fruktigt, med liten strävhet t ex på Barbera, Zinfandel, Beaujolais. Lycka till! Hälsningar Michelle
ICA-köket
Om man vill ha en sås till? Vad passar då? Tänkte göra den till nyår nu som ensamrätt med hasselbackspotatis. Förrätt och efterrätt också naturligtvis :-). Tänkte först en konjakssås men det kanske inte passar alls?
Maria