Recept: Citron- och timjankyckling i lergryta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Citron- och timjankyckling i lergryta

30 röster

Kyckling i lergryta med citron och timjan är en fulländad måltid som kräver ett par timmars tillagning. Rotfrukter tillsammans med vitlök och chili gör rätten eterisk och grann.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2011.

Ingredienser

  • 1 färsk kyckling (à ca 1,9 kg, gärna ekologisk)
  • 1 röd chilifrukt (t.ex spansk peppar)
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 3 solo-vitlökar eller vitlöksklyftor (3 solo motsvarar 12 klyftor)
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1/2 kruka timjan
  • färskpressad juice av 1/2 citron

Så här gör du

  1. Lägg en stor lergryta med lock i blöt ca 15 minuter.
  2. Dela och kärna ur chilin. Skala och skär morot och palsternacka i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala vitlöken och skär ev i klyftor.
  3. Lägg rotfrukter, rödlök och 2/3 av vitlöken i bottnen på lergrytan.
  4. Gnid in kycklingen med chilin, salt och peppar. Fyll kycklingen med resten av vitlöken och några timjankvistar.
  5. Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på resten av timjankvistarna och chilin. Häll över citronjuicen.
  6. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn.
  7. Sätt ugnen på 200°C.
  8. Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.
  9. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingen och kontrollera att klar köttsaft sipprar ut. Servera gärna med ris och en tomat- och rödlökssallad toppad med fetaost (se tips nedan).

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt tillbehör bjuds.

Tips

Tomat- och rödlökssallad med fetaost:
Blanda 10 halverade körsbärstomater, 1/2 urkärnad och finhackad gurka, 1/2 finhackad rödlök, 150 g smulad fetaost med 1 dl grovhackad bladpersilja. Krydda med salt och peppar, ringla över lite olivolja.
Receptet är avsett för 4 port.