Helstekt kyckling med gräddsås, inlagd gurka och gelé
I detta recept från 1950-talet serveras en helstekt kyckling på klassiskt vis tillsammans med svartvinbärsgelé och små, stekta kulpotatisar. En typisk svensk söndagsmiddag som visserligen tar sin lilla tid att laga, men är väl värd att vänta på.
Ingredienser
4 portioner
Kyckling
1 hel kyckling (1 kyckling motsvarar ca 1,3 kg)
salt och svartpeppar
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
Inlagd gurka
1/2 dl ättika (12%)
1 dl strösocker
1 1/2 dl kallt vatten
1 gurka
1/2 kruka persilja
Gräddsås
3 dl vispgrädde
2 tsk svart vinbärsgelé
2 tsk majsstärkelse
Till servering
Små förkokta och stekta kulpotatisar
kokta morötter
grönsallad
svart vinbärsgelé
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Stek potatisen i laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Stek potatisen i mjölkproteinfritt matfett.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer