Recept: Chokladrutor med glasyr och kokos
  • Recept
  • Enkel
  • Tid: Över 60 minuter

Chokladrutor med glasyr och kokos

10 röster

Chokladrutor, mockarutor och kärleksmums - kärt barn har många namn. Dessa chokladrutor med glasyr och kokos är perfekt att bjuda på till fikastunden eller kalaset.

Ingredienser

30 rutor

  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 6 ägg
  • 4 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 msk bakpulver

Glasyr

  • 50 g smör eller margarin
  • 4 dl florsocker med chokladsmak
  • 3 msk vatten

Garnering

  • riven kokos

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min.
  3. Tillsätt mjölken och låt blandningen svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjölet med kakao och bakpulver. Vänd ner mjöl- och matfettsblandningen i äggpöset och rör till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en väl smord långpanna, ca 30 x 40 cm (för 30 rutor). Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kakan kallna.
  5. Glasyr och garnering: Smält matfettet till glasyren i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt florsockret och späd med vattnet. Rör till en jämn och slät glasyr. Bred glasyren på den kalla kakan och strö över rikligt med kokos.
  6. Skär kakan i rutor. Lägg chokladrutorna i en burk med lock.