Recept: Blomkåls- och broccoligratäng
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Blomkåls- och broccoligratäng

49 röster

Krämig blomkåls- och broccoligratäng. Utmärkt tillbehör till skinka eller kassler. Med en fräsch sallad till har du ett ypperligt middagsmål som gillas av alla.

Ingredienser

  • 1 kg blomkål
  • 500 g broccoli
  • 1 purjolök
  • 3 msk matfett
  • 6 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl riven ost

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Skär blomkål, broccoli och purjolök i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten några minuter. Låt vattnet rinna av från grönsakerna. Lägg dem i en ugnssäker form.
  3. Smält matfettet i en kastrull och rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning och låt såsen koka ca 5 minuter. Krydda såsen med salt och peppar och rör ner osten. Häll såsen över grönsakerna.
  4. Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera 5 - 10 minuter eller tills gratängen får lite färg.
  5. Servera gratängen med skinka och bröd.

För alla

Glutenfri: välj glutenfritt mjöl och bröd.
Laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölk. Välj hårdost som är lagrad mer än tre månader.
Mjölkfritt: välj mjölkfritt margarin, soja- eller havrebaserat mjölkalternativ och använd sojabaserat pålägg.

Tips

Riv det sista av frukostosten.