Recept: Apelsin- och pepparkakscheesecake
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Apelsin- och pepparkakscheesecake

8 röster

Denna cheesecake har en botten gjord på pepparkakor och en krämig fyllning med apelsinsmak. Perfekt att bjuda på till jul, men även vid andra tillfällen på året.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2000.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 30 pepparkakor

Fyllning

  • 200 g färskost
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 1 msk finrivet apelsinskal
  • 2 msk pressad apelsinsaft

Topping

  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 - 1 dl florsocker
  • 1 apelsin
  • pepparkakor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.
  3. Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal och saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
  4. Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria pepparkakor.
Gör laktosfri: välj laktosfria pepparkakor. Välj laktosfritt smör, laktosfri färskost och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria pepparkakor. Välj mjölkproteinfritt matfett och mjölkproteinfri färskost. Byt ut crème fraiche mot imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).