Recept: Pepparkakscheesecake med ädelost
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Pepparkakscheesecake med ädelost

50 röster

Pepparkakscheesecake är en julig cheesecake på pepparkaksbotten med ädelostfyllning. En julkaka som går lätt att baka – bara krossa pepparkakor istället för digestive, och mixa blåmögelost med crème fraiche. Beräkna tid så att cheesecaken hinner stå kallt. Istället för pepparkaka och stilton?

Ingredienser

  • 75 g smör eller margarin
  • 25 pepparkakor

Fyllning

  • 280 g ädelost (gräddädelost)
  • 2 dl crème fraiche

Så här gör du

  1. Klä en avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 liter med plastfolie (för 12 port).
  2. Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i en matberedare till ett smul. Blanda i matfettet.
  3. Tryck ut hälften av pepparkaksblandningen så att den täcker botten av formen. Ställ i kylskåp för att stelna.
  4. Fyllning: Mixa osten med crème fraichen i en matberedare. Mixa tills den är luftig och fast.
  5. Bred ut ostsmeten jämt på pepparkaksmulet i formen. Fördela resten av ”smulet” på osten . Platta till och ställ kallt.
  6. Vid servering skär cheesecaken i kuber och servera.

För alla

Rätten innehåller laktos och mjölkprotein men är fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfria pepparkakor.