Bästa köttbullen
Det finns nog lika många köttbullsrecept som det finns köttbullsälskare. Men ska du laga en enda köttbulle till, laga då detta recept. Resultatet är precis lagom saftiga köttbullar med god och gräddig smak. Beräkna knappt en matsked smet till varje bulle.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2014
Ingredienser
8 portioner
3/4 dl fiberberikade havregryn
4 tsk potatismjöl
1 1/2 dl vispgrädde
3 krm salt
2 krm peppar
2 msk finhackad gul lök
1 msk smör
500 g nötfärs
För alla
Fri från ägg.
Gör glutenfri: Byt ut fiberhavregryn mot ren havre.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde, vatten eller kolsyrat vatten. Stek i laktosfritt matfett eller enbart olja.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt, alternativt används vatten eller kolsyrat vatten. Stek i mjölkproteinfritt matfett eller i enbart olja.
Gör så här
Tips
Köttbullar utan kladd! Forma bullar med hjälp av två matskedar. Lite olja då och då på skedarna underlättar. Eller fyll smeten och spritsa ut jämnsmå köttbullar på bräda eller bakplåtspapper. Med en kniv i andra handen skär du av smeten till lagom stora bullar.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1134 KJ / 271 kCal
Fett22 g
Salt0.8 g
Kolhydrater5 g
Protein13 g
Kommentarer
För att de ska bli glutenfria, måste det användas GLUTENFRIA havregryn! Vanliga innehåller gluten vilket vissa med celiaki klarar, men många gör det inte. Väldigt viktigt att det står rätt Ica :)
Evelina
2023-12-12Inte kan väl 3 krm salt vara rätt? Normalt brukar man väl räkna med minst 1 tsk salt per 500 g färs.
Magnus
2023-12-09Jättebra grund, men det behövs lite egen kryddsättning. Brukar ta grundreceptet, öka mängden, krydda efter tycke och smak och spritsa ut på plåt, förgrädda i ugn, kyla ner och frysa plant sen lägga över i en stor påse, förvara i frysen och plocka fram det antal som behövs, och steka på till en snabb vardagsmiddag… Godare med hemmagjorda köttbullar istället för djupfrysta fabriksgjorda…
Karin
2022-12-06