Svart vinbärssaft

Har du en svartvinbärsbuske på tomten och vet inte vad du ska göra av alla bären? Gör då en läskande god svartvinbärssaft som barnen kommer att älska! Enkelt, originellt och svalkande.

Ingredienser
5 dl
Liten sats ca 5 dl
1 l svarta vinbär (1 l vinbär motsvarar ca 500 g)
3 dl vatten
3 dl socker
ev 1/2 krm natriumbensoat
Stor sats ca 4 liter
8 l svarta vinbär (8 l vinbär motsvarar ca 4 kg)
2 1/2 l vatten
6 dl socker /liter avrunnen saft
2 krm natriumbensoat
Näringsvärde per dl
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Energi3378 KJ / 807 kCal
Fett7 g
Salt0.3 g
Kolhydrater147 g
Protein16 g
Kommentarer
16 stKan man ta lite mindre socker Lena Andersson
Lena
Hej Lena! Ja, det kan du men se till att du fryser saften då om du gör mycket. Sockret är konserverande nämligen. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Helt ok. funkade bra att göra även på frysta bär. Mina barn älskade saften.
Linda
Går det att frysa saften?
Erik
Bra recept på klassisk saft.
Helena
Vad gör jag om jag "råkat" hälla i för mycket vatten? Bibbi
Birgitta
Bra recept men men tror det blev lite gelé av lilla satsen ifall tanken är att det ska vara 3 dl socker per avrunnen liter saft. Men barnen tyckte förstås den här blev de. godaste i världen, haha😆
Anna
Min saft blev gelé trots att jag följde lilla receptet med 3 dl socker.
Sara
Hej Sara! Om saften blir gelé kan det bero på att bären inte har varit tillräckligt mogna, för kort koktid eller att det är för lite vatten tillsatt. Ställ flaskorna i varmt vatten tills gelén smält, häll upp i en kastrull och tillsätt lite mera vatten och koka upp. Lycka till. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Toppen recept, visst kan man väl också göra samma satt fast med rödvinbär?
Christina
Hej Christina! Visst kan du göra det! Och kul att du gillar receptet. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Hur länge håller den med konserveringsmedlet?
Louise
Hej Louise! Med konserveringsmedlet kan saften hålla 1-2 år, om den förvaras mörkt och svalt (eller i kyl). Förmodligen ännu längre, men saften kan då tappa i färg och kanske också i smak, utan att för den skull vara dålig. Det är viktigt att komma ihåg att inte dricka saft från en flaska som möglat, inte någon del av den. Det är väldigt viktigt att ha bra och fräscha bär när man gör saften, rengjorda flaskor och fylla dem ända upp samt sätta på korken direkt när de är varma. Lycka till med saften! Hälsningar, Terese
ICA-köket
Hej,Kan man blanda röda och svarta bär? Jag har nämligen ganska lite bär på varje buske.
Hans johan
Hej Hans Johan! Det går bra att blanda svarta och röda vinbär, smaken blir lite annorlunda mer likt en blandsaft, men fortfarande väldigt god. Hälsningar Michelle
ICA-köket