Svart vinbärssaft

Betyg 4 av 5.63 personer har röstat
Receptet har 16 kommentarer
Svart vinbärssaft

Har du en svartvinbärsbuske på tomten och vet inte vad du ska göra av alla bären? Gör då en läskande god svartvinbärssaft som barnen kommer att älska! Enkelt, originellt och svalkande.

Svart vinbärssaft

Ingredienser

5 dl

Liten sats ca 5 dl

1 l svarta vinbär (1 l vinbär motsvarar ca 500 g)
3 dl vatten
3 dl socker
ev 1/2 krm natriumbensoat

Stor sats ca 4 liter

8 l svarta vinbär (8 l vinbär motsvarar ca 4 kg)
2 1/2 l vatten
6 dl socker /liter avrunnen saft
2 krm natriumbensoat

Gör så här

Bra att veta om att koka saft.
00:10:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

16 st
  • Kan man ta lite mindre socker Lena Andersson

    Lena

    Hej Lena! Ja, det kan du men se till att du fryser saften då om du gör mycket. Sockret är konserverande nämligen. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Helt ok. funkade bra att göra även på frysta bär. Mina barn älskade saften.

    Linda

  • Går det att frysa saften?

    Erik

  • Bra recept på klassisk saft.

    Helena

  • Vad gör jag om jag "råkat" hälla i för mycket vatten? Bibbi

    Birgitta

  • Bra recept men men tror det blev lite gelé av lilla satsen ifall tanken är att det ska vara 3 dl socker per avrunnen liter saft. Men barnen tyckte förstås den här blev de. godaste i världen, haha😆

    Anna

  • Min saft blev gelé trots att jag följde lilla receptet med 3 dl socker.

    Sara

    Hej Sara! Om saften blir gelé kan det bero på att bären inte har varit tillräckligt mogna, för kort koktid eller att det är för lite vatten tillsatt. Ställ flaskorna i varmt vatten tills gelén smält, häll upp i en kastrull och tillsätt lite mera vatten och koka upp. Lycka till. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Toppen recept, visst kan man väl också göra samma satt fast med rödvinbär?

    Christina

    Hej Christina! Visst kan du göra det! Och kul att du gillar receptet. Hälsningar Michelle

    ICA-köket

  • Hur länge håller den med konserveringsmedlet?

    Louise

    Hej Louise! Med konserveringsmedlet kan saften hålla 1-2 år, om den förvaras mörkt och svalt (eller i kyl). Förmodligen ännu längre, men saften kan då tappa i färg och kanske också i smak, utan att för den skull vara dålig. Det är viktigt att komma ihåg att inte dricka saft från en flaska som möglat, inte någon del av den. Det är väldigt viktigt att ha bra och fräscha bär när man gör saften, rengjorda flaskor och fylla dem ända upp samt sätta på korken direkt när de är varma. Lycka till med saften! Hälsningar, Terese

    ICA-köket

  • Hej,Kan man blanda röda och svarta bär? Jag har nämligen ganska lite bär på varje buske.

    Hans johan

    Hej Hans Johan! Det går bra att blanda svarta och röda vinbär, smaken blir lite annorlunda mer likt en blandsaft, men fortfarande väldigt god. Hälsningar Michelle

    ICA-köket

Näringsvärde per dl

Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Energi3378 KJ / 807 kCal
Fett7 g
Salt0.3 g
Kolhydrater147 g
Protein16 g

Testa liknande recept

  • Svartvinbärssaft
    Betyg 3.3 av 5.44 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rödvinbärssaft
    Betyg 4.6 av 5.186 personer har röstat
    Receptet har 34 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rårörd vinbärssylt
    Betyg 3.8 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Blandbärssaft
    Betyg 2.2 av 5.33 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Morotsmarmelad med röda vinbär
    Betyg 4.5 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Malins svartvinbärsbubbel
    Betyg 2.8 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad