Färskvarugaranti

Varukategorier där färskvarugarantin gäller

Du som handlar hos oss på Maxi ICA Stormarknad ska veta att vi vill att det vi säljer ska vara det allra bästa.

Kött

Vår Färskvarugaranti för kött.

Vi kan det här med kött, och vi jobbar för att hela tiden erbjuda dig det bästa sortimentet. Men självklart kan det hända att en vara som varken uppfyller våra eller dina kriterier smyger sig in i disken. Därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.

 • Ta med kvittot och varan!
  För att ICA Maxis Färskvarugaranti ska gälla behöver du ha med dig både kvittot och själva varan till butiken.
 • Utseendet
  För köttet är färgen och utseendet viktigt. Det är stor skillnad på både färg och marmorering om man jämför t. ex. en oxfilé och en entrecôte – men färgen ska variera från röd till mörkröd. Gå gärna in på ICAs köttguide för att se hur just din köttbit ska se ut. Dessutom ska ditt kött vara bra trancherat (tillskuret); jämnt och utan taggiga slamsor.
 • Doften
  Mört och saftigt kött doftar just mört och saftigt. Kött som är vakuumförpackat behöver luftas en liten stund efter att förpackningen öppnats, innan den rätta doften träder fram. Om du är osäker, fråga vår duktiga personal så hjälper de dig!
 • Smaken
  Köttet ska ha en klar och fin smak. Dessutom ska det vara mört och lättuggat även efter tillagning – med förutsättningen att det har tillagats på rätt sätt, förstås. Detta gäller framför allt nötkött, kalv och lamm. Fråga oss gärna, så hjälper vi dig till bästa resultat!
 • Utgångsdatum
  Vi har flera olika sorters förpackningar, för att varje kött ska hålla så bra kvalitet som möjligt. Självklart kontrollerar vi också köttets utgångsdatum regelbundet.
Frukt och grönt

Vår Färskvarugaranti för frukt och grönt.

Vi kan frukt och grönt, och vi jobbar för att hela tiden erbjuda dig det bästa sortimentet. Men självklart kan det hända att en frukt eller grönsak, som varken uppfyller våra eller dina kriterier, smyger sig in i disken. Därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.

 • Ta med kvittot och varan!
  För att ICA Maxis Färskvarugaranti ska gälla behöver du ha med dig både kvittot och själva varan till butiken.
 • Utseendet
  När det gäller frukt och grönt är utseendet väldigt viktigt. Ibland är det enkelt att se ifall varan är omogen, mogen eller övermogen – till exempel när det kommer till bananens olika stadier grön, gul, brun. Förutom färgförändingar kan man se på ytans, eller skalets, spänstighet. Ibland är det knepigare att avgöra, och då får man kanske känna försiktigt på varan för att se ifall den är tillräckligt mjuk eller hård. Ifall du är osäker – fråga gärna vår duktiga personal!
 • Doften
  En omogen frukt doftar ofta väldigt svagt, eller inte alls. Doften växer sig starkare med mognaden, så en övermogen frukt kan istället dofta väldigt mycket. Dock är det i regel enklare att se till utseende och konsistens när det handlar om frukt och grönt.
 • Smaken
  Övermogna frukter och grönsaker har för det mesta en väldigt mjuk konsistens, både när det gäller yta och innanmäte. Frukter brukar bli sötare och sötare i takt med att de mognar.
 • Utgångsdatum
  Frukt och grönt i lösvikt är lite speciellt eftersom det inte har ett utgångsdatum på samma sätt som många andra färskvaror. Ibland håller en tomat i tre fyra dagar, medan en annan tomat kan hålla sig i två veckor hemma. Främst är det odlingsförhållanden som spelar in. Fick den tillräckligt med sol för att växa sig stark? Men självklart är vi noga med att plocka ur frukt och grönsaker som vi ser är övermogna.
Fisk

Vår Färskvarugaranti för fisk.

Vi på ICA Maxi kan fisk, och vi jobbar för att hela tiden erbjuda dig det bästa sortimentet. Men det kan självklart hända att en vara som varken uppfyller våra eller dina kriterier smyger sig in i disken. Därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.

 • Ta med kvittot och varan!
  För att ICA Maxis Färskvarugaranti ska gälla behöver du ha med dig både kvittot och själva varan till butiken.
 • Utseendet
  För fisk är färgen och utseendet väldigt viktigt. Det är skillnad på både färg och konsistens om man jämför vita fiskar och t.ex. lax. Fisken ska vara jämt tillskuren och se ”fräsch” ut. Tänk på att fisk ändrar utseende fort om den börjar bli dålig. Ifall du är osäker på hur den ska se ut – fråga gärna vår duktiga personal!
 • Doften
  Fisk ska dofta friskt av hav. Ifall du känner en söt, syrlig eller sur lukt bör du inte äta fisken.
 • Smaken
  Tillaga inte fisken om du är osäker på doften. Färsk fisk ska ha en fin smak – smakar den fränt eller surt bör du inte äta den. Är du osäker på hur fisken ska tillagas? Fråga oss gärna!
 • WWFs Rödlistning
  Vi på ICA Maxi håller självklart koll på WWFs rödlistning av fisk samt vilka fiskar som belagts med rött ljus. Det gör vi för att vi tar ansvar. Vår strävan är att bara ha grön- och gullistad fisk från ICAs centrala sortiment.
 • Utgångsdatum
  Vi har flera olika sorters förpackningar, för att all fisk vi säljer ska hålla så bra kvalitet som möjligt. Självklart kontrollerar vi också fiskens utgångsdatum regelbundet.
Fågel

Vår Färskvarugaranti för fågel.

Vi på ICA Maxi kan det här med fågel, och vi jobbar för att hela tiden erbjuda dig det bästa sortimentet. Men det kan självklart hända att en vara som varken uppfyller våra eller dina kriterier smyger sig in i disken. Därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.

 • Ta med kvittot och varan!
  För att ICA Maxis Färskvarugaranti ska gälla behöver du ha med dig både kvittot och själva varan till butiken.
 • Utseendet
  Fågelkött kan variera i utseende – exempelvis är majskyckling ibland gulare än annan kyckling. Det kan vara svårt att avgöra enbart på fågelns utseende ifall den är färsk eller inte. Fråga gärna vår personal om du är osäker.
 • Doften
  Färsk kyckling är ibland nästan luktfri, men andra gånger kan kyckling som har legat i vakuumförpackning få en lite speciell lukt. Denna ska dock försvinna väldigt fort ifall du låter kycklingen lufta en liten stund.
 • Smaken
  Tillaga inte fågeln om du är osäker på doften. Kycklingkött ska ha en mild smak och, som du säkert vet, vara väl genomstekt.
 • Utgångsdatum
  Vi har flera olika sorters förpackningar, för att all fågel ska hålla så bra kvalitet som möjligt. Självklart kontrollerar vi också köttets utgångsdatum regelbundet.
Bröd

Vår Färskvarugaranti för bröd.

Mycket av det bröd som vi säljer på ICA Maxi är butiksbakat, så en stor del av sortimentet är dagsfärskt. Men i vår brödhylla hittar du självklart också bröd från flera av våra leverantörer. Vi vill helt enkelt erbjuda dig ett så brett sortiment som möjligt. Bland allt bröd kan det ibland smyga sig in en vara som varken uppfyller våra eller dina kriterier. Just därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.

 • Ta med kvittot och varan!
  För att ICA Maxis Färskvarugaranti ska gälla behöver du ha med dig både kvittot och själva varan till butiken.
 • Utseendet
  Beroende på vilket bröd du väljer kan utseendet såklart skifta en del. Du kan känna på brödet i förpackningen; ljust bröd ska i regel vara mjukt och luftigt. Ett mörkare bröd är kanske inte lika luftigt, men fortfarande ganska mjukt.
 • Doften
  Färskt bröd doftar fräscht och gott. Doften är extra tydlig precis när brödet är nybakat; hur länge doften sitter i är sedan beroende på förvaring och vilket bröd det rör sig om.
 • Smaken
  Brödet ska vara saftigt och lättuggat. Beroende på vilken typ av bröd det är, och hur det förvaras, kan det ibland bli torrt innan det möglar och ibland tvärtom.
 • Utgångsdatum
  En stor del av vårt brödsortiment är dagsfärskt. Det bröd som inte är det kollar vi självklart regelbundet utgångsdatumet på.
Bageri

Vår Färskvarugaranti för bageri.

På ICA Maxi bakar vi från grunden i vårt eget bageri. Vårt mål är att alltid erbjuda dig ett så brett och bra sortiment som möjligt. Det händer dock att en vara som varken uppfyller våra eller dina kriterier smyger sig in i disken. Därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.

 • Ta med kvittot och varan!
  För att ICA Maxis Färskvarugaranti ska gälla behöver du ha med dig både kvittot och själva varan till butiken.
 • Utseendet
  Beroende på vilken vara du har köpt, kan utseendet variera en del. Men generellt kan man säga att färska bakverk ska ha lite ”stuns” i sig. Grädden ska vara vit och fräsch, och toppingen ska ha en fin konsistens.
 • Doften
  Färska bakverk doftar fräscht och gott. Doften kan vara extra tydlig när bakverket är nybakat, men allt är beroende på förvaring och vilket bakverk det rör sig om. Ugnsbakat tenderar att dofta mer än exempelvis kylda bakelser.
 • Smaken
  Nybakat är godast! Därför bakar vi flera gånger om dagen. Beroende på vilken typ av bakverk det är, och hur det förvaras, kan det ibland bli torrt innan det möglar och ibland tvärtom.
 • Utgångsdatum
  Vissa bakverk håller ganska länge; andra håller bara över dagen. Vi i butiken har koll på hållbarheten, och kollar självklart datummärkningen regelbundet.
Mejeri

Vår Färskvarugaranti för mejeri.

Vi på ICA Maxi jobbar för att erbjuda dig ett så brett mejerisortiment som möjligt. Vi fyller avdelningen med många olika produkter från flera leverantörer. Självklart kan det i enstaka fall hända att en vara som varken uppfyller våra eller dina kriterier smyger sig in i kylen. Därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.

 • Ta med kvittot och varan!
  För att ICA Maxis Färskvarugaranti ska gälla behöver du ha med dig både kvittot och själva varan till butiken.
 • Utseendet
  Mejeriprodukter ska ha en fin konsistens, utan missfärgning eller klumpar.
 • Doften
  Färska mejeriprodukter doftar just färskt. Känner du en sur eller härsken lukt är produkten dålig.
 • Smaken
  Det är givetvis skillnad på exempelvis gräddfil och lättmjölk, men generellt kan man säga att smaken på mejeriprodukter ska vara len och mjuk.
 • Utgångsdatum
  Vi har flera sorters förpackningar, och kylar med olika temperaturer, för att alla våra mejeriprodukter ska hålla så bra kvalitet som möjligt. Självklart kontrollerar vi också utgångsdatumen regelbundet.
Ost

Vår Färskvarugaranti för ost.

Vi på ICA Maxi jobbar för att erbjuda dig ett så brett ostsortiment som möjligt. Hos oss kan du hitta allt från mild frukostost till smakrik mögelost. Självklart kan det i enstaka fall hända att en vara som varken uppfyller våra eller dina kriterier smyger sig in i disken. Därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.

 • Ta med kvittot och varan!
  För att ICA Maxis Färskvarugaranti ska gälla behöver du ha med dig både kvittot och själva varan till butiken.
 • Utseendet
  Utseendemässigt kan ost självklart skilja sig ganska mycket åt, beroende på vad det är för sort. Osten ska se ”pigg” ut, utan färg- eller konsistensförändringar. Fråga gärna vår personal, om du är osäker på hur osten du vill köpa ska se ut.
 • Doften
  En del ostar luktar väldigt starkt i sig själva. Se till vilken typ av ost du har köpt; vällagrade ostar luktar ofta mer än andra. Mildare ostar brukar bara ha en svag ostdoft.
 • Smaken
  Även smaken skiljer sig mycket åt beroende på vilken ost du väljer. De ostar som luktar starkt smakar mycket, medan de som doftar svagt brukar ha en mild smak.
 • Utgångsdatum
  Olika ostar har olika lång hållbarhet. Självklart kontrollerar vi i butiken alla ostar och utgångsdatum regelbundet.
Delikatess, chark och färdigmat

Vår Färskvarugaranti för delikatess, chark och färdigmat.

Vi på ICA Maxi vill erbjuda dig en delikatessdisk utöver det vanliga; fylld med olika charkuterier och färdiga maträtter. Självklart kan det i enstaka fall hända att en vara som varken uppfyller våra eller dina kriterier smyger sig in i disken. Därför har vi vår Färskvarugaranti: vi vill att du som kund ska vara nöjd med de varor du köper hos oss, och alltid känna att de är av bästa kvalitet.

 • Ta med kvittot och varan!
  För att ICA Maxis Färskvarugaranti ska gälla behöver du ha med dig både kvittot och själva varan till butiken.
 • Utseendet
  Delikatesser, färdigmat och charkuterier ska se färska och fräscha ut. När du handlar över disk, fråga gärna vår kunniga personal om smakråd och förvaring!
 • Doften
  Doften skiljer sig givetvis åt en del beroende på vilken produkt du väljer. Men överlag ska alla våra delikatesser, charkuterier och färdigrätter ha en fräsch doft.
 • Smaken
  Fråga gärna vår personal om du är ute efter en specifik smak! Vi erbjuder många olika produkter inom chark, delikatesser och färdigmat, och de som jobbar i vår delikatessdisk har bra koll på vårt sortiment.
 • Utgångsdatum
  Vissa ostar håller i månader medan den färdiga salladen börjar vissna om den står mer än en dag. Självklart kontrollerar vi produkterna och deras utgångsdatum regelbundet.