Smashed Jansson
Gör julen till en njutbar tid med både klappar och god mat. Med denna snabba genväg på en av julens mest klassiska rätter får du en smakbomb i modern tappning. Vad mer kan man önska sig i jul?
Tips & genvägar
1
Smasha potatisen
Använd förkokt potatis och lägg dem utspridda på en plåt. Anamma din inre hulk och börja smasha. Easy peasy – hack för att spara både tid och tålamod i köket.
2
Hyvla smöret
Här är hacket du önskar att du redan visste. Där du får en precis och lätthanterlig mängd smör genom att hyvla den i skivor. Så droppa smörkniven och dra fram osthyveln för en smörig genväg.
Lätt som en plätt. Se receptet nedanför.
Det här behöver du!
900 g mandelpotatis
50 g smör
1 dl panko/ströbröd
3 dl fryst hackad lök
1 msk smör att steka i
1 msk strösocker
100 g ansjovis
1 näve färsk timjan
Så här gör du!
• Koka potatisen med skalet på tills den är nästan helt genomkokt. Sätt ugnen på 225 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
• Sprid ut potatisen på plåten, lägg på ett bakplåtspapper och tryck till med en ugnsplåt tills potatisen spricker. Hyvla smöret med osthyvel över potatisen och strö över panko, salta och peppra. Tillaga i ugnen ca 20 minuter.
• Stek löken på medelvärme tills den blivit mjuk, tillsätt socker och häll på lite av ansjovisspadet. Stek några minuter, löken skall inte få för mycket färg.
• Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar.
• Lägg upp potatisen på ett stort fat, sprid ut karamelliserad lök och ansjovis, toppa med färsk timjan och servera.