Du tjänar på att träna!

När jag pluggade på universitetet hade jag inte en tanke på vad en längre tids sjukdom skulle göra med mitt studiemedel. Så här i efterhand inser jag att jag borde ha tagit reda på det. Här får du till att börja med veta hur du håller dig – och samtidigt din ekonomi – i form. Om du ändå skulle bli sjuk har jag gjort en snabbguide med det viktigaste du behöver veta.

Kan jag undvika att bli sjuk?

Motion fortsätter överraska forskare. Det verkar finns få saker som slår fysiskt aktivitet, många experter anser till och med att motion är bättre än vissa mediciner. Det finns många positiva effekter, här är några:

 • Stress motverkas
 • Förkylningar förebyggs
 • Sömnen förbättras
 • Synen påverkas positivt
 • Blodtrycket sjunker

Det är lätt att se hur träning kan ge bättre studieresultat och färre sjukdagar. I ett längre perspektiv kan du få ett friskare och längre liv, och slippa många av de folksjukdomar som påverkar både livskvaliteten och ekonomin. Bara vanlig vardagsmotion kan göra stor skillnad. Enligt Hjärt-Lungfonden behöver man daglig motion på 30-60 minuter för att få skyddseffekten som motverkar hjärt- och kärlsjukdomar. Du kan exempelvis:

 • gå av bussen en hållplats tidigare
 • ta en promenad på lunchen
 • gå till dina studiekamrater i stället för att ringa/mejla
 • delta aktivt i barnens fysiska lekar
 • ta trapporna i stället för hissen
 • lämna bilen och göra dina ärenden till fots

Här hittar du tips på billiga och bra sätt att träna.

Om jag ändå blir sjuk en längre tid?

Det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig när sjukdomen kryper på och den enda man orkar med är att ligga på soffan och kolla på en serie. Dagarna går. Och blir till veckor. Men det praktiska som du faktiskt måste ta tag i är enklare än du tror. Du kan till och med ligga kvar på soffan och dra ditt strå till stacken!

Det första du ska göra är att anmäla sjukdomen på Försäkringskassans hemsida, under förutsättning att du inte klarar av att studera. Om du är sjuk längre än 14 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada.

Blir jag av med studiemedlet?

Det som är bra är att du kan fortsätta få studiemedel under sin sjukperiod om du anmäler det. Dessutom räknas kraven på studieresultat från CSN ner med motsvarande de veckor du varit sjuk. En annan fördel är att CSN kan skriva av lånedelen i studiemedlen efter 30 dagars karenstid. Det här innebär att om du är sjuk i mer än 30 dagar kan du slippa betala tillbaka det lån du får från och med sjukdag 31. Om du är sjuk mer än en gång inom 20 dagar får du inte någon ny karenstid.

Lycka till!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.