Matsvinn är problematiskt av flera anledningar. I samband med matproduktion släpps ofta växthusgaser och bekämpningsmedel ut och påverkar miljön. Om maten därefter aldrig konsumeras har denna miljöförstöring skett i onödan. Beräkningar visar att om matsvinn var ett land skulle de stå för de tredje största utsläppen efter USA och Kina. Utöver den miljöförstöring som skett har människor dessutom lagt ned otaliga arbetstimmar och resurser på att producera all mat som sedan slängs i onödan.
ICA Maxi Häggvik skapade nya lösningar med ReCollab
ICA Maxi Häggvik har länge arbetat med att minska sitt matsvinn. Vi arbetar med dagliga datumkontroller av våra varor och säljer ut varor i god tid innan de går ut på datum. Vi har våra ”Ät snart”- hyllor där vi har kraftig prissänkning på varor med kort datum eller andra skönhetsfel. Men för att ta ytterligare krafttag om frågan engagerade vi oss i ett Vinnovafinansierat projekt som syftar till att hitta nya lösningar för att minska matsvinnet i livsmedelsbutiker.
Projektet drivs av den innovativa hållbarhetsfirman ReCollab som tillsammans med andra aktörer vill förändra matsystemet för att skapa en mer hållbar framtid. Tillsammans med ReCollab hittade vi nya lösningar för att minska matsvinnet i butiken med målsättningen att nå nya lägstanivåer!
ReCollab har skapat en trestegsmodell där de i första fasen arbetar på djupet för att förstå orsaken till butikens matsvinn. I den andra fasen identifierar och implementerar de lösningar tillsammans med personalen. I den tredje fasen analyserar ReCollab effekterna av lösningarna och därefter skapar vi tillsammans en långsiktig matsvinnsstrategi för att nå det Globala Hållbarhetsmålet om att halvera matsvinnet till 2030.
Har du som kund förslag på lösningar som skulle minska matsvinnet hos oss på ICA Maxi Häggvik? Maila gärna oss på kundkontakt.haggvik@maxi.ica.se och läs mer om ReCollab på www.recollab.com