Välkommen till vår framtida matvärld

toppbild-butiksodling

Välkommen till vår framtida matvärld

Sommaren 2018 blev en väckarklocka. En långvarig torka ställde vårt ekosystem och kanske främst våra svenska bönder inför helt nya utmaningar. Det blev akut vattenbrist och delar av Sverige stod i lågor. Vi fick en skarp påminnelse om hur viktiga klimat- och miljöfrågorna faktiskt är. Det ställer nya krav på hur vi gör saker och ting framöver.
Så ur askan såddes ett frö som i sin tur blev startpunkten för en ny typ av hållbarhetssatsning i vårt Halmstad.

Tillsammans med det lokala food tech-bolaget FutuFarm började vi titta på och utvärdera nya klimatsmarta lösningar för hur vi som matbutik kan arbeta för att erbjuda dig bättre och hållbarare matprodukter i vår butik. Resultatet kan du se utanför butiken. Vår egen odlingscontainer.

Den kanske inte ser mycket ut för världen. Fast den innovativa och endast 30 kvm lilla boxen innehåller allt som behövs för att odla lokalt året runt. Den ger oss också en glimt av hur en hållbarare framtid kan bli. Den moderna odlingstekniken i kombination med avancerad LED-teknologi gör att vi kan odla lika mycket plantor på ett år som det i normala fall skulle krävas 8.000 pallkragar till. 

Som en fet hållbarhetsbonus gör vi detta dessutom med 90% mindre vattenförbrukning, jämfört med vad som krävs vid traditionell odling. Vår odlingscontainer är dessutom en sluten odlingsmiljö som eliminerar behovet av besprutning och vid skörd behöver vi endast transportera de nyskördade grönsakerna 30 meter till vår butik.

Och som summa summarum kan vi nu stolt erbjuda friskare, krispigare och färskare butiksodlade grödor i form av spännande salladssorter, smakrika bladgrönsaker och exotiska örter. Något som kommer att kunna förgylla dina middagar varje vecka. Året runt.

Vi sa ju att det var hållbart. 

Framtiden är VÅR. Hoppas den smakar. 

 

Kontakt

Häng med bakom kulisserna kring VÅR hållbarhetssatsning. 

Följ våra containerodlare på: Containerodlarna 


För frågor angående VÅR, odlingscontainer eller butiksodlade varor. 

Kontakta: Rikard Hillarp, Handlare ICA Maxi Halmstad, tfn: 0702 – 47 32 47, 


Helene Hillarp, Handlare ICA Maxi Halmstad, tfn: 0703 – 92 44 04