Rätt på råvaran

Rätt på råvaran

Här samlar vi alla smaksäkra recepttrios som vi tar fram baserat på en utvald råvara i säsong. Vilket tillagningssätt eller smakkombination blir din favorit? Varsågod, och låt dig inspireras!

Upptäck Månadens skörd

Gulbeta


SÄSONG
Svensk gulbeta finns att hitta i butikfrån juni till mars.

TILLAGNING
Koka, ugnsrosta, foliebaka eller mixa till puré. Gulbetor kan också rårivas.

PASSAR MED
Citron, honung, rosmarin, fetaost, nötter, chili och ädelost.

FÖRVARING
Förvaras gärna kallt, i kylen, omsluten av en plastpåse. Gulbetor går också bra att skala, tärna, koka och frysa in.

3 recept

Savoykål


SÄSONG
Svensk savoykål skördas från september till december. Kålen går bra att lagra och finns därför att köpa i affären långt in på vintern.

TILLAGNING
God att skiva tunt i sallad, ugnsbaka, woka, smörfräsa eller använda till kåldolmar.

PASSAR MED
Höstens svamp och lingon, feta smaker som getost, bacon och grädde, samt mustig lök och vitlök.

FÖRVARING
Håller bäst i kylen skyddad av plastfolie. Puread, förvälld eller tillagad persiljerot går bra att frysa. Förvaras i kylskåpet, och en delad savoykål bör skyddas mot uttorkning i en plastpåse. Tillagad savoykål går bra att frysa. 

3 recept

Persiljerot


SÄSONG
Den svenska säsongen sträcker sig mellan augusti och mars.

TILLAGNING
Persiljeroten går att äta rå, gärna i tunna skivor i en sallad eller pasta. Tillagad gör den sig utmärkt i grytor eller kokt för sig själv, då kommer även persiljedoften fram. Den kan också bakas i ugnen med lite olivolja, eller användas i en gratäng eller puré.

PASSAR MED
Alla former av rotfrukter och potatis. Passar också med smaker som citron, honung, örter och vitlök.

FÖRVARING
Håller bäst i kylen skyddad av plastfolie. Puread, förvälld eller tillagad persiljerot går bra att frysa. 

3 recept

Kantareller


SÄSONG
Den svenska säsongen sträcker sig mellan juli och oktober. Den riktiga högsäsongen brukar infalla i slutet av september.

TILLAGNING
Använd i mustiga soppor och gräddiga såser, eller smörstekt med inget mer än salt och peppar.

PASSAR MED
Kantarellen passar med det mesta, kombinera gärna med smör, vitlök och getost. Krydda med persilja, dill eller mynta.

FÖRVARING
Förvaras helst i kylen, förvällda i frysen eller torkade.

3 recept

Jordgubbar


SÄSONG
Den svenska säsongen pågår mellan maj och september.

TILLAGNING
Ät dem precis som de är, grilla med vit choklad i aluminiumfolie eller koka till kräm. Det är även gott att servera limemarinerade jordgubbar med mynta och mascarponeost.

PASSAR MED
Ingefära, vanilj, kokos, choklad, mjölk, melon, lime, rabarber, apelsin, citron, mynta, basilika, listan kan göras lång! 

FÖRVARING
Färska jordgubbar förvaras helst osnoppade i kylen. 

3 recept