Nu spirar det i städerna

Nu spirar det i städerna

Nu spirar det i städerna

Runt om i världen har mängder av initiativ startats för att göra våra städer grönare. FN har dessutom satt upp hållbara städer som ett av sina viktigaste mål. På köpet kan vi faktiskt få ännu godare mat.

Allt fler säger hej då till livet på landet. Idag bor över hälften av världens befolkning i städer och om bara 30 år beräknas två tredjedelar av alla människor vara stadsbor. Så satsningarna på gröna städer är inte bara ett trevligt inslag utan en nödvändighet för att våra barn och barnbarn ska få möjlighet att leva ett gott liv.

Sverige toppar

Idag finns det en rad undersökningar som rankar städer utifrån hur gröna de är. Men man mäter sällan på samma sätt. Vissa gånger tittar man på hur stor del av stadens yta som utgörs av träd och grönområden, andra gånger hur stor andelen cyklister är eller hur stor del av elektriciteten som kommer från förnybara källor. En av de mer hel­täckande undersökningarna är Global Green Economy Index, där man har tittat på och jämfört 32 olika parametrar, däribland luftkvalitet, transporter, jordbruk, fiske, företagens hållbarhetsarbete och satsningar på förnybara energikällor. Som svensk kan man vara lite extra stolt – och glad – att man bor i Sverige. I den femte upplagan av Global Green Economy Index, toppar nämligen Sverige återigen listan bland världens länder, och Stockholm hamnade på en andraplats när man jämförde städer, bara slagen av Köpenhamn. På 3-5:e plats hittar vi Van­couver, Oslo och Singapore.

Hus kläs i buskar

Runt om i världen poppar både stora och små idéer och initiativ till gröna städer upp som svampar ur jorden. En av de mest spektakulära är Kinas satsning på skogsstäder, där byggnader och höghus ska vara klädda med buskar och träd som suger åt sig växthusgaser och återgäldar med syre. Tanken är att Kinas första skogsstad ska stå klar 2020. Men redan nu har de första två höghusen börjat byggas i Nanjing i östra Kina. Arkitekten heter Stefano Boeri och hans skapelser ska draperas med 23 trädarter och över 2 500 buskar.

Välj lokalt i säsong

Här på hemmaplan är projekten kanske inte lika omfattande men minst lika viktiga. Transporter med lastcyklar är ett bra exempel, appar som minskar matsvinn ett annat och lasermärkta frukter istället för etiketter ett tredje.


I Kina satsar man på skogsstäder. Byggnader ska kläs i grönt för att ta hand om växthusgaser och återgälda med syre. Den första skogsstaden ska vara klar 2020.

Då Månadens skörd gillar frukt och grön­saker, intresserar vi oss förstås lite extra för just maten. Inte minst för att mat står för 25 procent av svenskarnas klimatpåverkan. Och här kan man konstatera att det finns ett likhetstecken mellan hållbar mat och mat av hög kvalitet. Hållbar mat definieras av att den är bra för miljön, bra för människorna som odlar den och för människorna som äter den. Eftersom transporterna står för en stor del av klimatavtrycken är mat som produceras lokalt ofta bättre. Genom att äta efter säsong gör du världen lite grönare, dess­utom smakar det bra. Frågar du kocken Paul Svensson om vad han föredrar, närodlat eller därodlat, så har han svaret klart. Så här sa han i Månadens skörd i oktober 2017:
– Om du någon gång provar nyskördad, gårdsnära selleri och jämför med den från Spanien så märker du vilken enorm smak­differens det är. Jag skulle vilja att folk jagar smakupplever snarare än prisupplevelser. På grönsaker är det små prisskillnader men stora smakskillnader.

Stadsodlingarna växer

Och riktigt närodlat kan det bli med stads­odlingar. Under jord, som de hydroponiska odlingarna på Liljeholmen i Stockholm. Där odlar Urban Oasis bladgrönt utan jord eller solljus. Eller på hustaken och andra lediga ytor som i Göteborg. Där producerar Kajodlingen grönsaker som levereras till restauranger i när­området eller säljs som självplock. I New York finns bland andra Brooklyn Grange och Edgemere Farm, två stora urbana trädgårdar. Där odlar och säljer man grönsaker. Det gör man också i Berlins Prinzessinnengarten i Kreuzberg. Det finns otaliga exempel på liknande initiativ världen över och i framtiden kan så mycket som 20 procent av vår matproduktion ske i städerna.  

 

De 10 grönaste städerna

1. Köpenhamn 99,98 poäng
2. Stockholm 99,72 poäng
3. Vancouver 96,70 poäng
4. Oslo 84,47 poäng
5. Singapore 74,42 poäng
6. New York 74,31 poäng
7. Berlin 72,59 poäng
8. Helsingfors 71,51 poäng
9. Paris 69,53 poäng
10. Tokyo 69,50 poäng
Enligt DUAL CITIZEN LLC 2016

 

Text: Fredrik MalmborgRelaterade artiklar