Grannodlat är det nya närodlat

Grannodlat är det nya närodlat

Grannodlat är det nya närodlat

Hur producerar vi mesta och bästa möjliga mat utan att onödigt belasta miljön? Lösningen kanske finns i ett underjordiskt bergutrymme på Liljeholmen i Stockholm och i en ICA Kvantum-butik ett stenkast därifrån.

I ett rymligt bergrum under Stockholms stad ägnar sig foodtech-företaget Urban Oasis åt att odla grönsaker helt utan sol och jord. Odlings-lokalen, som förut agerat lager åt Vin- och spritcentralen, är utrustad med bok­hylle­liknande ställningar där grödorna växer vertikalt. Odlingen är hydro­ponisk; grödorna växer i näringsrikt vatten istället för i jord. Och istället för sol får de sin energi av det lila skenet från LED-lampor. 

Det nystartade företaget odlar och säljer för tillfället mest grönt till restauranger, men när ICA Kvantum Liljeholmen fick nys om verksamheten bestämde de sig för att inleda ett samarbete.

– Vi har haft en dialog med Urban Oasis sedan i höstas, berättar Joakim Haraldsson, som är försäljningschef för frukt och grönt på ICA Kvantum Liljeholmen.

– Vi introducerade först de hydroponiskt odlade groddarna i vår salladsbar. Och man märker klart skillnad i smaken. Rödbets-, broccoli- och rädisgroddarna är helt nyskördade och smakar mycket bättre än något som skördats för flera veckor sedan.

När nyheten om butikens nya sortiment nådde sociala medier blev responsen enorm. Videon om de hydroponiskt odlade groddarna nådde 57 800 personer och möttes av många entusiastiska kommentarer. 

– Det här är närodlat på ett helt nytt sätt – det är grannodlat, säger Joakim Haraldsson. Här är inga bekämpningsmedel eller miljöbelastande transporter inblandade.

Nästa steg hoppas man i butiken ska bli hydroponiskt odlade kryddor, blommor och bär. Drömmen är att kunna odla svenska hallon och jordgubbar i januari. 

– Jag är helt lyrisk och pirrig över hur det kan bli i framtiden. Kanske kommer vi att kunna avnjuta de första svenska jordgubbarna redan på julbordet, säger Joakim Haraldsson.


Joakim Haraldsson är försäljningschef för frukt och grönt på ICA Kvantum Liljeholmen. Han är mycket stolt över att butiken kan erbjuda grödorna från Urban Oasis underjordiska odlingar.

ICA Kvantum Liljeholmen har ett stort engagemang när det gäller miljö och hållbarhet. På tio månader har man till exempel lyckats rädda 13 ton mat från soporna genom att ta vara på mat med kort utgångsdatum och genom sam­arbete med Karma-appen, som låter användaren köpa mat för halva priset.

– Vi vill ligga i framkant när det gäller miljöfrågor. Medvetenheten kring hur vår mat påverkar miljön är mycket högre idag än för tio år sedan. Det märker vi 

i butiken där till exempel vår ”miljöpåse” med frukt är otroligt populär bland kunderna. Påsen innehåller två kilo frukt till ett lägre pris. Frukten kan ha sina skönhetsfel men för övrig är det inget fel på den. Bara genom miljöpåsen har vi lyckats rädda 3,9 ton mat. 

Idag importeras ungefär 70 procent av grönsakerna som konsumeras i Sverige. Men med lokalt hydroponiskt odlade grödor kan vi slippa miljöbelastande importer och dessutom odla året om 

– oberoende av vädret. Därmed kan man undvika händelser som till exempel salladsbristen vintern 2017, då vädret i december och januari slog hårt på odlingarna i Europa. Andra fördelar är att man slipper problem med över­gödning och bekämpningsmedel, då det odlas i slutna system. Och eftersom odlingen sker vertikalt så kan små ytor utnyttjas maximalt. 

I Sverige finns det idag flera aktörer som arbetar med att utveckla och göra de hydro­poniska odlingarna lönsamma, dock har bara 27 procent av alla i världen som odlar vertikalt nått lönsamhet, enligt undersökningen ”State Of Indoor Farming 2017”.

Men Albert Payaro, en av grundarna av Urban Oasis, berättar att de har stora planer för sin anläggning under Liljeholmen.

− Idag utnyttjar vi cirka 50 kvadrat­meter men genom att använda hela ytan av 40 000 kvadratmeter skulle vi kunna producera fem ton sallad, örter och bladgrönsaker om dagen. 

Nyskapande odlingsprojekt i Sverige


Urban Oasis

– ett pilotprojekt som just nu odlar groddar hydroponiskt och vertikalt i bergrummet under Liljeholmen i Stockholm. Säljer till restauranger och ICA Kvantum Liljeholmen. Även privatpersoner i Stockholms­området kan prenumerera på groddar veckovis. 

urbanoasis.life

 

Neco

– jobbar med att omvandla tomma lantbrukslokaler till inomhusodlingar och nu odlas bland annat basilika i en tom konsthall på Österlen.

necology.se

 

Plantagon

– arbetar för fullt med att etablera CityFarm Stockholm under DN-skrapan och räknar med att vara igång med full produktion på 650 kvadratmeter odlingsyta i april.

plantagon.com

 

Grönska

– odlar grönsaker och örter vertikalt och hydroponiskt med hjälp av LED. 

grönska.se

 

Text: Andrea LapanjeRelaterade artiklar