Framåt för framtida förpackningar

Framåt för framtida förpackningar

Framåt för framtida förpackningar

Plast av sockerrör, engångsartiklar av biologiskt material och minskat svinn. Jakten på smarta förpackningar med mindre klimatpåverkan pågår ständigt – kanske behövs de inte alls om några år?

De får våra råvaror att hålla längre, minskar matsvinn och gör så att maten vi äter uppfyller höga kvalitets- och matsäkerhetskrav. Förpackningar inom livsmedelsbranschen har många fördelar men de är också utskällda för dess negativa påverkan på miljön och i synnerhet våra hav. 

På frukt och grönt-avdelningen blandas frukter och grönsaker i lösvikt med förpackade råvaror som potatis i påsar, mogna avokados i 2-pack, salladspåsar, inplastade gurkor och körsbärstomater i ask. Som kund har du säkert reflekterat över om all den här förpackningen av råvaror verkligen är nödvändig. Emelie Cangård, produktansvarig för ICAs egna frukt och grönt-sortiment, berättar att det är en komplex situation där förpackning av just frukt och grönsaker spelar en avgörande roll för att skydda råvaran från odling till matbord med bibehållen kvalitet. 

– Det går inte att komma ifrån att Sverige är ett avlångt land på det norra halvklotet. En stor del av våra konsumenter bor långt från odlingarna av råvarorna och under stora delar av året måste vi importera för att kunna erbjuda flertalet frukter och grönsaker. Hade vi exempelvis inte plastat in det ekologiska blomkålshuvudet från Spanien hade hållbarheten förkortats avsevärt med flera dagar, vilket hade lett till ett betydande matsvinn hos både butik och konsument, säger hon.

Svårt att sluta helt med förpackningar

Ett annat konkret exempel är gurka. Emelie Cangård berättar att hållbarheten för en gurka som inte är inplastad är två dagar medan en gurka med plastfilm håller i minst tio. Att helt sluta förpacka våra råvaror är därför svårt utifrån hur vårt samhälle ser ut idag och med de konsumtions- och levnadsvanor vi har. 

– Däremot letar vi ständigt efter nya bättre alternativ. Matsvinn är en parallellt viktig fråga att ta hänsyn till när man ser till optimering av förpackningar. Idag står förpackningen av en färdig produkt för endast cirka tio procent av den totala produktens klimatbelastning. Idag slängs ofattbara en av fem matkassar som konsumenten handlar och skulle vi sluta förpacka våra varor skulle den siffran tyvärr bli ännu högre, förklarar hon.Plasten förstör våra hav

Efterfrågan på plast i Europa uppgår till drygt 50 miljoner ton per år enligt Naturskyddsföreningen. Av det används cirka 40 procent till plastförpackningar. Det leder till att mängder av djur i havet skadas av allt plastavfall som hamnar där. Den största boven i dramat är plastpåsar och engångsförpackningar som slängs på land och förs till havet med hjälp av vind, regnvatten och floder. 

För att minska risken att bidra till ytterligare plastföroreningar i havet ska alla engångsartiklar i plast fasas ut inom ICA Gruppen. Om två år ska de istället tillverkas av papper eller annat biologiskt material. Även samtliga livsmedelsförpackningar till ICAs egna produkter ska vara återvinningsbara eller gå att återanvända om fyra år. Till 2030 ska de bestå av återvunnet eller förnybart material. 

Klimatsmarta lösningar på god väg

Redan idag använder sig ICA av förnyelsebar sockerrörsplast på flera av deras ekologiska produkter. 

– Egenskaperna är desamma och det är fortfarande en plast som måste samlas in, men den har ett betydligt lägre CO2-utsläpp då den inte kommer från olja, säger Emelie Cangård, men hon är inte nöjd med det;

– Vi letar dagligen efter nya alternativ. Till exempel har vi kommit i kontakt med ett företag som utvecklar en ny spännande teknik där produkten får en skyddande ätbar hinna som kallas edipeel. Tekniken är intressant och nästa steg är att koppla samman dem med någon av våra leverantörer för att se hur det fungerar i praktiken!  

Kom-i-håg för förpackningar

1. Återanvänd påsen när du går och handlar istället för att köpa en ny vid varje köp.

2. Förvara maten du köpt på rätt sätt.

3. Återvinn alltid förpackningar som du inte kan återanvända.

 

Text: Malin UlfhagerRelaterade artiklar