En älskvärd sommarprimör

En älskvärd sommarprimör

Låt dig förföras av denna spröda sommarflört, som smaksäkert charmar sig in i säsongens många rätter. En mild och spänstig flamma både på och utanför grillen, och som faktiskt inte alls är så lökig som det låter – säg hej till salladslöken!
Salladslök

SÄSONG

Den svenska salladslöken finns att tillgå från maj till augusti, och det är nu under dess första månader som löken är som sprödast.

TILLAGNING

De första milda lökarna passar råa i somriga sallader, och de som fått växa till sig i både smak och storlek är fina att tillaga i wokrätter, pajer, crêpes och soppor eller kokt, sotad, alternativt smörstekt hel som spänstigt tillbehör.

PASSAR MED

Salladslöken paras gärna ihop med fisk eller tofu, helst med asiatiska smaker som soja och ingefära. Den passar även med mustiga toner av tomat och smakrik ost, och den milda löksmaken gör sig även fin med andra milda sommargrönsaker.

FÖRVARING

Löken är känslig mot uttorkning och trivs bäst i lufttät behållare i 2–4 °C.

Nu i juni spirar den spänstiga svenska salladslöken! En mild och späd sommarväxt som, trots sitt missvisande engelska namn spring onion, grönskar från och med maj ända fram till årets första höstmånad gör intåg. Löken kommer från början från norra Asien, vilket förklarar dess många framträdanden i wokrätter och nudelsoppor, med sällskap av bitig ingefära, syrlig lime och het chili.

Liten och späd purjo

Här i sommarsverige hackar vi gärna ner den råa löken som smaksättare i fräscha sallader. Och den avlånga lökväxten räcker till mycket, då hela salladslöken förutom roten går att äta. Salladslöken har en mild, härlig smak och krispig textur, till skillnad från dess större kusin purjolöken vars blast är något grövre och aningen segare. Den lilla salladslöken består istället av tätt sittande långa, ihåliga och krispiga blad, vars färg går från vitt vid roten till en härligt pigg och vårgrön bladkrona.

Tillaga hela härligheten

Förutom att löken gör sig fin som smakförhöjare i asiatiska rätter och sommarfräscha sallader, så klarar den spänstiga salladslöken även av att stå på egna ben. Lägg den hel på grillen eller i stekpannan med en rejäl klick smör, och servera de sotade eller smörstekta lökarna till fisk eller grillad halloumi. Det som skiljer salladslöken från andra lökar är dess milda och aningen somriga smaktoner. Dessutom gör salladslökens blygsamma storlek att den snabbt går att tillaga, och precis som alla andra små grönsaker så är den även söt att äta med ögat.

Ta vara på det underbara

Rå salladslök som blir över vid middagslagning går alldeles utmärkt att förvara, hacka och toppa frukostmackan med, eller för att strö ner i en snabb men smakrik lunchomelett. Oavsett hackad eller hel så trivs den spröda löken bäst längst ner i kylskåpet. Där kan den hålla i ungefär en vecka, och några dagar ytterligare om den skyddas mot etylen och torka i en lufttät behållare. Så passa på att njuta av säsongens skönaste och spädaste lökar! En sommarflört som gärna hade fått hålla i sig året om.

 

Text:  Kajsa Eriksson  |  Foto: Simon Hellsten

Recept

Låt löken ta plats

Varför tillagas den tomatbräserade salladslöken hel?
– Salladslök används oftast bara som smaksättning. Därför ville jag istället göra den till en bärande ingre­diens med inspiration från medelhavs­rätten barigoule, inkokta grönsaker, vanligtvis på kronärtskocka. Löksmaken framträder tydligt och rätten gör sig därför bäst som ett tillbehör, gärna till grillad fisk eller ugnsbakad fetaost. 

Hur gick tankarna när du skapade omeletten? 
– Salladslöken är populär i det asiatiska köket och passar bra med asiatiska smaker som sesam och soja. Det var även det som fick mig att blicka mot det japanska köket där omeletten är en klassiker. Och tillsammans med salladslöken och dess asiatiska smak­kompisar blir den riktigt läcker! 

Varför ska man använda sig av just salladslök i filodegspajerna? 
– Salladslöken är liten och späd, vilket gör att den går snabbare att tillaga. Egentligen hade man kunnat använda sig av vilken lök som helst, men just salladslöken tillför en mildare och somrig löksmak som gör sig fint nu i juni.

3 recept