Dressa salladen

Dressa salladen

Samma sallad kan få en helt annan karaktär genom en ny dressing. Pontus Andersson kock i ICA-köket tipsar om krispiga sallader och goda dressingar. Han har tagit fram en dijonvinägrett, den vietnamesiska dipp-såsen Nuoc Cham, en yoghurt­dressing med koriander samt en klassisk Caesar­dressing.

Pontus Andersson

Pontus Andersson, konsult inom mat

Varför valde du de här fyra och när passar de? 
För att få en stor bredd på smakerna. Caesardressing valde jag för att många inte vet vad en klassisk Caesar är. Det finns tusen olika varianter och den har blivit ganska förstörd genom åren. Dijonvinägretten passar på en blandad sallad när man vill ha lite smak. Där gjorde jag en klassisk vinägrett och adderade lite senap. Nuoc Cham är ju en vietnamesisk dippsås med fisksås i. Jättegod till krispiga eller grillade grönsaker. Slår du den över en sallad får du en helt annan touch. Youghurtdressingen är en krämig dressing med fräschör från lime och koriander.

Vad ska man tänka på när man bygger en sallad?
Det handlar mycket om personliga referenser. Jag vill inte ha min sallad för finskuren utan gillar större bitar. Och jag föredrar att man lägger alla ingredienser separat, tomat för sig, lök för sig. En sallad kan man variera hur mycket som helst. Prova med jordgubbar, mango eller äpple och titta vad som finns under års-tiderna. Vill man göra salladen mer som en maträtt för exempelvis en picknick, är det ju bra att ha i pasta, bulgur eller quinoa.

Några heta kocktips?
Jag gillar att hyvla eller skära saker väldigt tunt. Jag brukar hyvla morot eller fänkål. Om du lägger dem i isvatten i 20 minuter krullar de sig och blir krispigare. Vill du ha rödlöken mildare lägger du den i vatten en stund. Ett annat bra tips är att göra en snabb sommardressing: Ta en citron, olivolja, salt och peppar och pressa och ringla över salladen.

Vilken är din favoritsallad?
Jag gillar de småbladiga salladerna i 65 gramspåsar, med bland annat ruccola och babyspenat, och röd och grön bataviasallad. Machesalladen är också en väldigt trevlig sallad med lite pepprig ton.

Vad är trenden i salladsvärlden just nu?
Smakmässigt tycker jag inte det finns någon tydlig trend för tillfället. För några år sedan kom bulguren och quinoan och sedan var det ju grillad sallad som gällde. Den tydligaste trenden just nu är nog att man är mer intresserad av var grönsakerna är odlade. Även när man är på krogen står det på menyerna var exempelvis blomkålen kommer från.

Fyra dressingar som kryddar maten

Dijonsenapvinägrett

Dijonsenapsvinägrett

Till en vinägrett blandar man tre delar fin olivolja med en del vinäger av god kvalitet och så salt och peppar förstås. En vinägrett är god som den är men går utmärkt att smaksätta med fler ingredienser. En klassisk smaksättare är dijonsenap, andra favoriter är finriven vitlök, färsk timjan eller gräslök.

Nouc Cham

Nouc Cham

En vietnamesisk dippsås som är suverän även som dressing till en asiatisk sallad med böngroddar och risnudlar. Blanda 2 msk vardera av risvinäger, fisksås (nam pla) och limesaft. Tillsätt 2 tsk råsocker. Kärna ur en halv röd chili och finhacka den och en vitlöksklyfta och blanda i såsen. Avsluta med  hackad mynta. 

Youghurtdressing med koriander

Youghurtdressing med koriander

Riv det yttersta skalet av en halv lime och pressa ur saften. Hacka en kruka koriander. Rör ihop limeskal och koriander med 2 dl matyoghurt. Späd med några teskedar vatten till lagom konsistens och smaka av med limesaften och salt. Använd som salladsdressing med asiatisk  touch eller servera som en raita.  

Caesardressing

Ört- och vitlökssalt

Knäck ett ägg i en smal och hög bunke. Lägg i 1 finriven vitlöksklyfta, 1 tsk dijonsenap, 1 msk citronsaft, 2 sardellfiléer, 1 tsk kapris, 1 dl finriven parmesan och till sist 1 ½ dl neutral matolja och ½ dl olivolja. Sätt ner en mixerstav till botten, starta den och lyft sakta till ytan. Smaka av med salt och worcestersås. 

Text: Fredrik Malmborg