Korsreaktion vid pollenallergi

Allergi och intolerans - pollen

Korsreaktion vid pollenallergi

Korsallergi innebär att man reagerar på födoämnen som man normalt inte är allergisk mot. Den beror på att allergener från olika växter och djur ofta är besläktade med varandra, vilket gör att immunförsvaret ibland har svårt att skilja dem åt.

Korsallergi förkommer ofta hos personer med pollenallergi, som lätt kan bli överkänsliga mot bland annat stenfrukter, nötter och äpplen. Vissa pollenallergiker blir så känsliga under pollensäsongen att de då helt måste undvika att äta vissa livsmedel.

Korsallergi kan också förekomma mellan olika närbesläktade födoämnen. En person som är allergisk mot persika, är därför troligen också allergisk mot andra typer av stenfrukter.

 

Vad händer vid korsreaktioner?

Korsreaktioner uppstår när immunförsvaret identifierar proteiner från närbesläktade växter med likartade strukturer som det pollen kroppen utvecklat allergi mot. Reaktionen beror på att exempelvis björkpollen och ett ämne i äpplen är så lika. Symptomen varierar, men hud-, tarm- och andningsbesvär är vanliga.

 

Hur behandlas korsreaktioner vid pollenallergi?

Livsmedel som ger upphov till reaktioner måste undvikas. Många gånger går det bättre om produkten upphettas, vilket förändrar proteinstrukturerna förändras livsmedlet lättare att tåla. Till exempel kan många björkpollenallergiker äta äppelkaka, men inte färska äpplen. Många drabbade reagerar inte lika mycket när det inte är pollensäsong.

 

Vanliga korsreaktioner

Björkpollenallergi – nötter av olika slag (oftast hasselnötter), jordnöt, äpple, päron, stenfrukter (persika, körsbär, plommon, aprikos, mango), jordgubbar, potatisskal, morot, mandel, kiwi

 

Mindre vanliga korsreaktioner

Gräspollen – olika sädesslag, jordnöt och andra baljväxter, tomat

Gråbopollen – persilja, selleri, morot, paprika, vitlök, örtkryddor (koriander, fänkål, anis, kummin, malört, kamomill), solrosfrö, honung

Latex – banan, avokado, kastanj, nektarin, plommon, körsbär, jordnötter

 

Tips

Frukter som oftast tåls av pollenallergiker: ananas, vindruvor, banan och citrusfrukter av olika slag. De exotiska frukterna tåls av de flesta och bär som hallon, vinbär, krusbär, blåbär och lingon går oftast bra. Äpplen tåls oftast om de körs någon minut i mikron. Äppelsorter som oftare tåls av pollenallergiker är Signe Tillisch, Gloster, Jamba och Macoun medan de mer vanliga som Golden Delicious och Granny Smith ofta ger upphov till reaktioner. Skalad frukt går ofta bättre än oskalad. Konserverad frukt går oftast bra. För vissa är det lättare att tåla frukt när det inte är pollensäsong.