Pumpa

Den praktfulla pumpan tar plats

Mättande, vacker, tålig och lätt att odla. Inte konstigt att pumpan växer i popularitet i våra grönsaksdiskar och receptsamlingar.

SÄSONG

Skördas vanligen från juli till oktober, eller fram till första frosten.

TILLAGNING

God att ugnsrosta i klyftor eller ugnsbaka hel för användning i puré, soppa eller paj. Kan även läggas in eller kokas för att göra röror på.

PASSAR MED

Cayennepeppar, muskot, ingefära, chili, vitlök, timjan och rosmarin. För pumpa­desserter passar vanilj, kanel och stjärn­anis som smaksättare. Citronzest ger pumpan ett fräscht smaklyft.

FÖRVARING

Förvaras torrt, helst i ett skafferi med luftcirkulation. Kan stå sig så länge som till nästkommande års midsommar.

För tjugo år sedan var pumpa en relativt ovanlig syn- och smak i Sverige, men i början av 2000-talet hände plötsligt någonting. Fler och fler urkarvade pumpor dök upp på landets farstutrappor och utklädda middagsgäster välkomnades av stora, skeva leenden som lyste upp novembermörkret.

I samband med att halloweenfirandet etablerades på riktigt i Sverige fick också pumpaodlingen sitt stora uppsving. Idag skördas mer än 2100 ton pumpa per år i Sverige. Det är nästan en fördubbling mot skördarna för bara tio år sedan. De vanligaste pumpasorterna är de avlånga så kallade syltpumporna, men så många som 60 olika sorter odlas och skördas årligen.

Allt fler vill prova

Det är heller inte ovanligt att hitta svenskodlad pumpa i affären. När de börjar mogna i slutet av sommaren och poppar upp i butikernas grönsaksdiskar växer också nyfikenheten kring vad vi kan laga på dem. Sedan 2004 har antalet receptsök på pumpapaj och pumpasoppa under oktober månad ökat stadigt för varje år, men det finns fler pumparätter än så.

Butternutpumpa, som går att få tag på året om, är god att baka hel på en plåt i ugnen. Efter cirka 90 minuter är den färdig att använda till paj, mousse eller soppa. Samma smidiga tillagning passar fint för spaghettipumpa där dess innanmäte enkelt kan ersätta nudlar i en nudelrätt!

Odla din egen pumpa

Pumpa ingår i familjen gurkväxter och är besläktad med squash, zucchini, gurkor och meloner. De växer marknära och skördas efter hand som de mognar från juli till oktober, eller egentligen ända fram tills den första frosten inträffar. Om du är sugen på att odla egen pumpa kan sådden göras direkt på friland redan från maj om jorden är uppvärmd, men allra bäst är det att driva upp den i kruka inomhus. Pumpafröna gror snabbt men det krävs både värme, omtanke, vatten och gödsel för en lyckad skörd.

Pumpan är mogen om den ger ifrån sig ett dovt ihåligt ljud när du kan knackar på skalet. Visste du att pumpa även ska dofta sött när du skär upp den? Det är för att stärkelsen i fruktköttet omvandlats till socker. Då kommer din pumparätt att smaka extra gott!

Text: Kristina Blom  Foto: Andreas GrönlundRecept

Matcha pumpan med pampiga smaker

Pumpan tillhör ett stort släkte som finns i alla möjliga former och färger. Butternutpumpan kan du hitta i grönsaksdisken året om, men nu på hösten kan du hitta lite mer ovanliga sorter som hokkaido-, uchiki kuri- och muscat­pumpa som är väl värda att prova. 

Pumporna skiljer sig lite åt i textur och sötma, men i stora drag kan du använda alla sorter i maten på samma sätt. Med sin lite söta, milda smak behöver pumpan matchas med mer kraftfulla smaksättare. Chili, vitlök och rosmarin är bra exempel på smakkompisar. 

Pumpa passar även utmärkt i efterrätter, som klassikern amerikansk pumpapaj. Där passar mulliga kryddor som vanilj, kanel och stjärnanis extra fint – som i receptet nedan med inkokt pumpa. Ett enkelt och bra tips är annars att rosta pumpaklyftor i ugn och servera med ett brynt sojasmör.

2 recept