Laga gott på morot

Laga gott på morot

Lär känna den mångsidiga moroten som tillför allt från krispighet i det asiatiska köket till sötma och saftighet i morotskakan.

SÄSONG

Svenska morötter finns att tillgå nästan året om. Skördetiden brukar pågå från midsommar fram till frosten dyker upp. Sedan lagras samt halmas morötterna. Import förekommer under våren.

TILLAGNING

God att ugnsrosta hel eller i stavar med lite olja och salt, göra soppa på, riva ner i köttfärssåsen, Koka gärna moroten med en klick smör.

PASSAR MED

Asiatiska smaker som ingefära, vitlök, sesamolja och chili och lime. Smakar även gott ihop med dragon, timjan, honung och ostar med lite karaktär som fetaost eller prästost.

FÖRVARING

Moroten trivs i 0 – 8° C. Ju svalare desto bättre hållbarhet. Vid för hög temperatur kan moroten bli besk. Lägg gärna morötterna i en plastpåse då de är känsliga för uttorkning.

Strimlad, hyvlad, riven, tärnad, pressad och slantad – en morot kan användas i alla dess former och hör hemma i många olika maträtter och kök. Låt rårivna morötter koka med i köttfärssåsen för extra näringsinnehåll, smak och saftighet. Lika så är de rårivna morötterna toppen i matbröd, muffins och morotskaka.

Att pressa morotsjuice är ett jättebra sätt att ta vara på morotens sötma. Smaksätt gärna juicen med ingefära, citron och lite chili så får du en riktigt uppfriskande start på dagen. Morot utger också grunden i flera rawfoodrätter och skänker krispighet och härlig textur till asiatiska sallader, pad thai och vietnamesiska vårullar. Prova också att köra moroten i en spiralrivare. Morotsspiralerna kan du sedan toppa soppan, woken eller salladen med.

A-vitamin på köpet

Moroten är en tvåårig växt och i roten samlas näring, vitaminer och fibrer innan det är dags för skörd. Som du säkert känner till förekommer morötter även i andra färger som gul, vit och lila. Det är betakaroten som ger moroten dess orangea färg och ämnet kan sedan omvandlas till A-vitamin i kroppen vid behov.

A-vitamin hjälper oss i sin tur bland annat att bibehålla en normal syn. Och kanske har du hört talas om att råa morötter skulle vara nyttigare än kokta, men det stämmer inte. Faktum är att A-vitaminet behöver upphettning för att kunna tas upp av kroppen på bästa sätt, vitaminet är fettlösligt så allra bäst är det att tillaga moroten med en gnutta fett.

Ta vara på blasten

Under största delen av året finns svenska morötter att tillgå och råvaran är klockren för dig som vill äta svenskt, grönt och prisvärt. I sommar kan du njuta av nyskördade morötter med blasten kvar, så kallade knippemorötter. En riktig primör som smakar ljuvligt efter tio minuter i ugnen på 200° C med lite olivolja. Kom ihåg att ta av blasten när du kommit hem så håller de sig spänstiga lite längre. Den kan du sedan med fördel använda till en pigg pesto. Mixa blasten med olivolja, parmesan, pinjenötter, en vitlöksklyfta och citronjuice. Hela receptet finns på ica.se, nu saknas bara pasta!

Text: Malin Ulfhager Foto: Marko Vesterinen



Recept

Upplev morotens olika texturer

Med sitt breda användningsområde är moroten verkligen kökets vardagshjälte. Använd den som stapelråvara i grytor, soppor och fonder till råriven i sallader, pressad till juice, som huvudingrediens i kakor och marmelad. En del av hemlig­heten ligger i morotens sötma som lyfter andra smaker men också gör att den passar fint i söta rätter. Moroten klarar att matcha många olika smakkombinationer som i morotssalladen där den har sällskap med kokos, lime och mynta.

I mina recept får du uppleva morotens olika texturer. I den grovt rivna morots­salladen är den krispig medan den långsamt rostade moroten i spreaden är len och mjuk. Spreaden är ett annorlunda smörgåspålägg som känns exklusivt på en skiva rostat levainbröd. 

Granitén, en isglass på morot, är en helt annan upplevelse. För att få till rätt konsistens krävs lite pyssel innan resultatet blir lite grövre iskristaller fyllda av smak. Serveras direkt från frysen som avslutning på maten eller mellan två rätter för att friska upp smaklökarna.

3 recept